ZBOG RASTA BDP-A

Sindikati državnih službi potpisali protokol o početku kolektivnih pregovora: ‘Očekujemo povećanje plaća‘

Sindikalcima su predstavljene perspektive za državni proračun u 2022. godini i kretanja gospodarstva

Josip Aladrović

 Damir Krajac/Cropix

Sindikati državnih službi potpisali su u utorak s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem protokol o početku pregovora o novom kolektivnom ugovoru (KU), a sindikalci kažu kako zbog rasta BDP-a očekuju i povećanje plaća.

To je bio drugi sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju KU-a za državne službenike i namještenike, a potpisani protokol o početku pregovora ne razlikuje se od prošlogodišnjeg.

Dogovorili smo se da ćemo odvojiti osnovicu za plaće od ostalih prava iz KU-a, rekao je novinarima predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić, koji očekuje da će u novom KU-u biti zadržana postojeća prava.

"S obzirom na povećanje BDP-a smatramo da ćemo uspjeti ispregovarati više novca. Normalno da ćemo tražiti poboljšanje materijalnih uvjeta za zaposlene u državnim službama. Ako je povećanje BDP-a 9,5 posto, trebale bi se povećati i naše plaće", poručio je Jagić.

Aladrović je istaknuo da se Vlada kroz nacionalni program oporavka i otpornosti obvezala s 1. siječnjem 2024. donijeti Zakon o plaćama u državnoj i javnoj upravi, što je povezano s kolektivnim pregovaranjem.

Očekuje da će pregovarači do tada na kvalitetniji način definirati plaće i platne razrede.

Bez razgovora o trinaestoj plaći

"Siguran sam da ćemo na taj način imati pravedniji i bolji sustav. Otprilike znamo kako stvari stoje što se tiče zahtjeva i, s druge strane, Vladinih mogućnosti, Nismo još došli do konkretnih brojki, ali ćemo to sigurno učiniti već na sljedećem sastanku", kazao je Aladrović.

Sindikalcima su predstavljene perspektive za državni proračun u 2022. godini i kretanja gospodarstva u proteklom i sljedećem razdoblju.

"Idemo u pozitivnom smjeru, ali moramo biti svjesni da smo imali pad gospodarstva u 2020. godini i da smo investirali preko 12,5 milijardi kuna u očuvanje radnih mjesta. Iduća godina je iz perspektive financija izrazito zahtjevna, tu definitivno nemamo prevelik prostor", istaknuo je Aladrović.

Komentirao je i mogućnost isplate trinaeste plaće, poručivši da tu "moramo biti objektivni jer tek izlazimo iz krize".

"Moramo kreirati očekivanja koja možemo ispuniti. O trinaestoj plaći nismo razgovarali ni na sastancima s javnim službama niti s državnim službama. O tome nije bilo razgovora, iskreno mislim da neće ni biti", kaže Aladrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:30