TONEMO SVE DUBLJE

Sindikati: I dalje smo u krizi, nema znakova oporavka

Poskupljenja i pad standarda mogli bi nas dokrajčiti. Mjesečni proračun prosječne hrvatske obitelji za četvrtinu manji od stvarnih potreba
Zagreb, 180408.Zbog poskupljenja umjetnog gnojiva najavljuje se poskupljenje kruha cija cijena bi trebala biti 10 kuna. Nezavisni sindikati pozvali su Vladu da hitno poduzme mjere protiv najavljenog poskupljenja. Predsjednik sindikata Kresimir Sever u priopcenju je zatrazio preispitivanje odgovornosti i ucinkovite mjere zbog najave poskupljenja kruha kojem bi, prema udruzi strucnjaka u pekarstvu i slasticarstvu, cijena trebala porasti najmanje 10 posto. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je kako Hrvatska i dalje tone u krizu. Nešto sporije nego 2009. godine, no i dalje bez nade u brzi oporavak.

Dodao je kako je mjesečni proračun prosječne hrvatske obitelji za četvrtinu manji od stvarnih potreba.

Sindikalna košarica za srpanj je iznosila 6.635 kuna, što je tek neznatno više nego u lipnju, za 0,06 posto, a prosječna plaća pokriva 79 posto košarice za četveročlanu obitelj, što je 0,42 posto manje nego mjesec ranije.

Najskuplji gradovi za život su Pula i Vukovar, a najjeftiniji Varaždin i Osijek.

Kao i ministar Petar Čobanković , i Sever je u osvrtu najava novih poskupljenja zaključio kako nema osnove za poskupljenje kruha, a političare na vlasti pozvao je da ne dopuste poskupljenje energenata.

Zaključio je kako nas na jesen čeka i porast nezaposlenosti, a ukoliko se brzo ne nađu rješenja, čeka nas sunovrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:22