PISALI VLADI

Sindikati i poslodavci ljutiti zbog otkazivanja sjednice GSV-a: 'Svjesni smo krize, ali...'

'Smatramo da minimum političke odgovornosti nalaže da se pronađe način za funkcioniranje Vlade', napisali su u otvorenom pismu
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - U povodu otkazivanja sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) u ponedjeljak su premijeru Tihomiru Oreškoviću i potpredsjednicima Vlade iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) uputili otvoreno pismo u kojem predbacuju Vladi da nema istinske volje za uspostavom kvalitetnog socijalnog dijaloga sa sindikatima i poslodavcima.

Odmah po konstituiranju Vlade dali ste potporu socijalnom dijalogu i uključivanju socijalnih partnera u proces oblikovanja, provedbe i evaluacije javnih politika no, čini se da je na tome stalo. Socijalni partneri odgovornost svake vlade mjere razinom socijalnog dijaloga, poručuju SSSH i HUP u pismu Oreškoviću i potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karmarku i Boži Petrovu.

Imajući na umu da je odgovornost prema socijalnim partnerima odraz odgovornosti prema građanima i njihovoj budućnosti, SSSH i HUP apeliraju na odgovorniji i konstruktivniji Vladin pristup socijalnom dijalogu. "Svjesni smo krize u kojoj se Vlada nalazi, ali smatramo da minimum političke odgovornosti nalaže da se pronađe način za njezino funkcioniranje. Gospodarstvo ne može i ne smije trpjeti dodatnu štetu zbog nefunkcioniranja institucija", ističu sindikalci i poslodavci.

Podsjećaju da se u gotovo pet mjeseci djelovanja Vlade GSV sastalo samo tri puta, predstavnici socijalnih partnera bili su uključeni u radne skupine za svega nekoliko važnih zakona, a sjednice povjerenstava GSV-a nerijetko se otkazuju zbog nedostatka kvoruma.

Smatrajući da ministri ne znaju dovoljno o socijalnom dijalogu, na GSV-u je usvojen zaključak kojim se traži održavanje zajedničke sjednice Vlade i GSV-a kako bi se detaljnije obradio mehanizam uključivanja socijalnih partnera u proces odlučivanja. Ni dva mjeseca kasnije još nema odgovora Vlade na tu inicijativu. Dodatno razočaranje donijelo je ponovno otkazivanje sjednice GSV-a zbog nedostatka kvoruma Vladine strane, stoji u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 10:23