NOVO MATERIJALNO PRAVO

Sindikati javnih službi traže: Članovima sindikata isplatite 200, ostalim radnicima 100 eura uskrsnice

S obzirom na težak položaj svih zaposlenika, odlučili smo zatražiti i za ostale zaposlenike barem tih sto eura, objasnila je Nada Lovrić
 Damir Krajac/Cropix

Predstavnici 11 sindikata javnih službi zatražili su novo materijalno pravo za sve radnike – uskrsnicu. Pritom je zahtjev sindikata stavljen pred Vladu da uskrsnica iznosi sto eura za sve radnike, odnosno 200 eura za članove sindikata, potvrdili su nam predstavnici sindikata nakon prvog sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi.

Počeli su, naime, pregovori o izmjenama i dopunama Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, kao i pregovori o dopunama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike. Vladin pregovarački odbor vodi ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić, dok sindikalnu stranu predstavljala Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

- Sindikati kroz ove pregovore žele riješiti pitanje ugovaranja materijalnih prava u različitom iznosu za članove reprezentativnih sindikata i ostale radnike, usklađivanje sadržaja Temeljnog kolektivnog ugovora s izmjenama Zakona o radu i rješavanje pitanja smanjenja cijene rada u javnim službama, istaknula je Sanja Šprem.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, objasnila je kako su sindikati svjesni da svi zaposlenici javnih službi teško žive zbog visokih životnih troškova, a unatoč blagom usporavanju inflacije. Dodala je kako je Vlada pokazala spremnost za isplatu ‘uskrsnica‘ za iduću godinu.

Podsjetila je da je izmjenama Zakona o radu početkom godine omogućeno da se za članove sindikata može ugovoriti veći iznos postojećeg prava. Na taj način stekli su se uvjeti da sindikati pregovaraju samo za svoje članove.

- No, kako sindikati nikada nisu pregovarali samo za članove, već uvijek za sve zaposlenike, a s obzirom na težak položaj svih zaposlenika, odlučili smo zatražiti i za ostale zaposlenike barem tih sto eura, objasnila je Lovrić i dodala:

- U ovome trenutku Vlada ne pristaje da sindikalna strana pregovara za prava svih radnika, već samo za prava članova sindikata, iako je to formalno-pravna osnova za otvaranje ovih pregovora. Uz mogućnost da za svoje članove izbore neko pojačano pravo, sindikati su iskoristili priliku i postavili zahtjev za sve, a nešto veći zahtjev za članove sindikata, kaže Nada Lovrić.

Kako je u svom redovitom izvješću nakon pregovaračkog sastanka naveo predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić, predstavnici Vlade su izašli s podatkom da je u javnim i državnim službama zaposleno 235.137 radnika, od kojih je 98.448 članova reprezentativnih sindikata. Vladi je neprihvatljiv zahtjev za otvaranjem pregovora o osnovici, ali spremna je da regres bude materijalno pravo koje će u 2023. ugovoriti u različitom iznosu za članove i nečlanove sindikata, izvijestio je Stipić.

Čuli su se argumenti u prilog mogućnosti retroaktivne isplate, objašnjenja o razlozima kašnjenja pregovora i prozivka zbog kašnjenja s isplatom plaće za ožujak.

- Vlada je u nastavku sastanka promijenila svoju prvotnu ponudu. Njoj je prihvatljivo ugovaranje ‘uskrsnice‘, kao novog materijalnog prava, ali za 2024. godinu. Vlada pristaje da ‘uskrsnicu‘ dobiju svi radnici, a da članovima sindikata uskrsnica bude isplaćena u povećanom iznosu. Bez obzira na ugovaranje ‘uskrsnice‘ za 2024., predstavnici Vlade ostaju pri svojoj ponudi o ugovaranju ovogodišnjeg regresa u povećanom iznosu za članove reprezentativnih sindikata, naveo je Stipić nakon sastanka održanog u Ministarstvu rada, dodajući kako su predstavnici sindikata ostali pri svom zahtjevu o isplati ‘uskrsnice‘.

- Predstavnici Vlade nisu odgovorili na pitanje Jadranke Dimić iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi o tome o kolikim bi se iznosima razlikovali regres za članove reprezentativnih sindikata i ostale radnike. Unatoč otvorenom negodovanju sindikata da se s pregovorima oteže, sindikati su se složili s prijedlogom predstavnika Vlade da se idući sastanak održi 24. travnja. Tada će sindikatima biti odgovoreno prihvaća li se njihov zahtjev za retroaktivnom isplatom uskrsnice. Nastavak, pa i ishod, pregovora će ovisiti o sadržaju odgovora Vlade. Dakle, na potezu je Vlada, poručio je Stipić.

Ribić umjesto Kroflina

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja na pregovorima u petak predstavljao je Vilim Ribić (umjesto spriječenog Matije Kroflina), što je iznenadilo pojedine vladine i sindikalne pregovarače.

Ribić je, naime, početkom godine otišao u mirovinu, a sredinom ožujka se učlanio u Socijaldemokrate. Vladina odluka o sastavu pregovaračkih odbora očito je donijeta ranije, a kako nije izmijenjena Ribić je legitiman predstavnik, objasnili su sindikalci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:34