IVICA PULJAK

‘Sindikati nagovaraju radnike Čistoće na štrajk, a prosječna plaća komunalnih radnika je 10.500 kuna. Vozača i više...‘

‘Nema razloga da se ide u štrajk i da se paralizira grad. Radnici ‘Čistoće‘ imaju najbolje kolektivne ugovore u Hrvatskoj‘

Ivica Puljak

 Nikola Vilic/Cropix

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako sindikati nagovaraju radnike “Čistoće” na štrajk te da na taj način praktički prije same sezone "paraliziraju grad", piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetio je kako su djelatnicima te komunalne tvrtke ponudili povišicu od šest posto i smatra da je takvo povećanje jedino primjereno u ovom trenutku. Isti postotak je bio ponuđen i ostalim radnicima u gradskim ustanovama, tvrtkama, kao i onima u Banovini. No, sindikalisti "Čistoće" nisu zadovoljni ponuđenim.

- Mislimo da nema razloga da se ide u štrajk i da se paralizira grad. Radnici ‘Čistoće‘ imaju najbolje kolektivne ugovore u Hrvatskoj, prosječna plaća komunalnih radnika je 10.500 kuna, a prosječne plaće vozača 11.500 kuna. U nekim slučajevima to zna doći do 14 i 15 tisuća - obrazložio je Puljak.

Na pitanje mogu li se Splitu dogoditi prizori kakvi su viđeni u Zagrebu, Puljak je upozorio kako bi moglo doći do sličnog scenarija pred turističku sezonu, ako radnici ne prihvate ono što se ponudilo svima u gradskim tvrtkama i ustanovama.

- Nažalost, izgleda da sindikati nagovaraju radnike na to, a mislim da oni imaju dosta dobre uvjete za rad - rekao je i naglasio kako su im ponudili maksimum u ovom trenutku. Obrazložio je da radnici traže povećanje usklađeno s inflacijom, što Grad, ali i "Čistoća", veli, ne mogu podnijeti.

- Ne možemo jedne radnike tretirati drugačije od ostalih, a pogotovo u tvrtki koja već sada ima dobre uvjete osigurane kolektivnim ugovorom. Mi ćemo sve te uvjete zadržati. Svjesni smo da su plaće svih nas male i da ih treba povećavati, ali ono što mi možemo je povećati ih za šest posto - poručio je Puljak, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:36