KONFERENCIJA ZA NOVINARE

SINDIKATI NAJAVILI DVA JAČA UDARA, OTKRILI GDJE NEĆE BITI NASTAVE U PONEDJELJAK 'Neplaćanje dana u štrajku bilo bi političko samoubojstvo'

 
Branimir Mihalinec, Sanja Šprem
 Davor Pongračić / CROPIX

I idući tjedan nastavlja se štrajk u sustavu odgoja i obrazovanja te će u ponedjeljak štrajkati osnovne i srednje škole u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji, poručili su u srijedu čelnici dvaju sindikata prosvjetnih radnika u štrajku.

Time počinje i treći ciklus cirkularnog štrajka.

Danas, kada štrajkaju Splitsko-dalmatinska i Virovitičko-podravska županija, u osnovnim školama ukupno je štrajkalo 95 posto članstva, a u srednjim 92,67 posto.

Sutra, u četvrtak, štrajkat će osnovne i srednje škole u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručili su kako i dalje ne posustaju u štrajku, sve do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenta složenosti poslova na 1,406 postotna boda.

Za treći ciklus štrajka, koji počinje u ponedjeljak, najavili su "dva velika događaja", a još razmišljaju o lokaciji gdje će ih provesti.

"Ne zanima nas tko će ostati u koaliciji, naši zahtjevi ostaju jednaki i nepromjenjivi, i ne ovise o tome tko je sve u vladajućoj koaliciji. Onaj koji može riješiti naš problem je Vlada", kazao je Mihalinec, dodavši kako i dalje čekaju njezin poziv.

Sindikalni čelnici naglasili su kako članovi sindikata u odgoju i obrazovanju šalju svoje platne liste na adresu premijera Andreja Plenkovića, a kazali su kako su i oni učinili isto. Tim potezom žele pokazati vladajućima koliko zapravo zarađuju učitelji i profesori.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović u ponedjeljak je najavio kako će Vlada do četvrtka odlučiti hoće li štrajkašima platiti dane provedene u štrajku.

"Očekujemo da će štrajk bit plaćen. Neplaćanje dana u štrajku bilo bi političko samoubojstvo. Izbori su blizu, i konstantan je to pritisak na vladajuće. Mislim da je prijetnja da štrajk neće bit plaćen, prijetnja praznom puškom", poručila je Šprem.

O nadoknadama dana izgubljenih u štrajku su kazali kako o njihovoj provedbi odlučuje nadležno ministarstvo i ministrica. Dodali su da nemaju informacije o medijskim navodima o sve većem broju zabrinutih roditelja.

Šprem je pojasnila kako će o nadoknada imati smisla pričati tek kada se ispune njihovi zahtjevi i štrajk bude gotov.

"Svi učenici su tek četvrti dan u štrajku, a Vlada će sutra imati 16. dan štrajka", kazao je Mihalinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:07