OPET ODBILI VLADU

Sindikati najavili mali štrajk 8.11., a 15. studenoga organiziraju veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića

Dana 8. studenoga diljem zemlje bit će organizirani prosvjedi pred ustanovama u svim sustavima javnih službi

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade i predstavnika sindikata (arhiva)

 Damir Krajac/Cropix

Svih jedanaest sindikata javnih službi koji sudjeluju u pregovorima za osnovicu za plaće odbili su i drugu ponudu Vlade te najavili konkretne prosvjedne aktivnosti. Liječnici, medicinske sestre, učitelji, nastavnici, znanstvenici te djelatnici u socijali i kulturi prijete putem sindikalnih predstavnika prekidom poslova 8. studenoga, te izlaskom pred svoje ustanove.

Kako navode u sindikatima, riječ je o organiziranom prosvjedu diljem cijele zemlje. Nakon toga, 15. studenoga sindikati planiraju održavanje velikog zajedničkog prosvjeda na Trgu bana Jelačića.

Priopćenje sindikata prenosimo u cijelosti:

Sindikati javnih službi ostaju pri svojim zahtjevima koji za cilj imaju očuvanje cijene rada i kupovne moći zaposlenih u javnim službama u ovoj i idućoj godini.

Nezadovoljni trenutnom ponudom Vlade RH, sindikati su započeli s pripremama prosvjednih aktivnosti. Dana 8. studenoga diljem zemlje bit će organizirani prosvjedi pred ustanovama u svim sustavima javnih službi a za 15. studenoga planirano je održavanje velikog zajedničkog prosvjeda sindikat javnih službi u Zagrebu.

Sindikati očekuju da Vlada RH na idućem sastanku pregovaračkih odbora konačno izađe s primjerenom ponudom za povećanje osnovice za plaće jer će jedino pod tim uvjetom biti moguće zaustaviti planirane aktivnosti.

Povod najavi sindikalnih akcija je nezadovoljstvo zadnjom ponudom Vlade o povišici osnovice za izračun plaća djelatnicima javnih službi. Vlada je na zadnjem pregovaračkom sastanku sindikatima ponudila rast osnovice od četiri posto od 1. listopada, dodatnih dva posto od 1. siječnja 2023. Ponuđeno je i povećanje iznosa materijalnih prava, božićnice i regresa za po 250 kuna (na ukupno 1750 kuna) i dara za djecu, kojeg je Vlada spremna povećati sa 600 na 750 kuna. Ponudu je odbilo svih 11 predstavnika sindikata.

Ostaju zasad na zahtjevu rasta osnovice osam posto od 1. listopada te pet posto od 1. siječnja.

Dosad su održana četiri kruga pregovora, na kojim je sindikalna strana smanjila svoje zahtjeve s ukupnih 15 posto rasta osnovice na 13. Vlada je pak korigirala svoju ponudu te je rast osnovice od dva posto od 1. travnja 2023., pomakla na 1. siječnja. Pritom su Vladini pregovarači sindikatima ponudili povišu triju materijalnih prava. Iako su u sindikatima potvrdili da je riječ o pomaku, ponuda ih nije zadovoljila zbog čega nastavljaju s pritiscima uoči novog kruga pregovora.

Kako nam je potvrđeno u Vladi, pregovori će se nastaviti sutra, a sastanku bi prvi puta trebao prisustvovati i premijer Andrej Plenković. Zbog spremnosti za nastavkom pregovora, a na kojima se očekuje nova ponuda, u Vladi ne vide razloga za najavu prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:13