NE ODUSTAJU

SINDIKATI NAJAVILI: 'U UTORAK SE ŠTRAJKA U CIJELOJ ZEMLJI' Ponedjeljak će preskočiti zbog pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje

Sanja Šprem, Branimir Mihalinec
 Damjan Tadić / CROPIX

U utorak nema nastave u cijeloj Hrvatskoj, najavio je Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, a ponedjeljak će preskočiti zbog obilježavanja Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

- U utorak se štrajka u svim županijama. U ponedjeljak će se štrajk preskočiti zbog pijeteta prema svim žrtvama Vukovara, Škabrnje i Domovinskog rata.

Taj dan odlučili smo biti tihi te ćemo se posvetiti onima koji su zaslužni za našu domovinu i zapaliti svijeću u zbornicama - pojasnio je Mihalinec, a prenosi Dnevnik.hr.

Mihalinec je komentirao i najavu Vlade da neće platiti dane provedene u štrajku.

- Premijer time šalje poruku cijeloj javnosti da obrazovanje uopće nije važno. Premijer takvom odlukom kažnjava djecu i roditelje. Svaki dan koji će se nadoknađivati vrijedi dvostruko i dvostruko više košta proračun - kaže Mihalinec i tvrdi da Vlada mora platiti dane provedene u štrajku:

- Oni jedino moraju odlučiti hoće li to platiti normalno ili dvostruko.

Dodao je i da se mišljenje o nastavku štrajka konstantno ispituje:

- 96 posto onih koji sudjeluju u štrajku odbijaju prvu ponudu Vlade te su se izjasnili za nastavak štrajka. Spremni smo ići do kraja. O drugoj se nema ni smisla izjašnjavati kad je lošija od prve.

Smatra da ministrica Blaženka Divjak nema previše utjecaja na odluke:

- Očito je njena uloga preslaba da utječe na Plenkovića. Nećemo tražiti ničiju smjenu pa tako ni njenu. Ako ona podržava prijetnju kako se dani provedeni u štrajku neće platiti, onda je ne podržavamo.

Potvrdio je kako je zbog štrajka moguće pomicanje datuma državne mature.

- Nijedan datum nije uklesan u kamenu, ali cijela nastavna godina će završiti u redu. Vlada je ta koja može ograničiti broj sati i količinu znanja koja treba biti prenesena djeci. Sindikati nisu kočničari, već Vlada - rekao je.

O mogućem uvođenju radne obveze Mihalinec je kazao kako se o tome može raspravljati jedino u slučaju ratne opasnosti te ne vjeruje da će se to dogoditi.

- Mi imamo plan za svaki tjedan. Ako će u četvrtak biti sjednica Vlade, mi ćemo tada biti na Markovu trgu. Naš cilj više nije masovan prosvjed, a i počinje Advent tako da nijedan trg više nije slobodan. Dat ćemo do znanja sudionicima Kongresa europskih pučana da smo ovdje da vide kakvo je stanje demokracije u zemlji - rekao je Mihalinec te dodao kako su se već raspitali te prosvjed ispred Arena centra gdje se održava kongres - nije dozvoljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:42