TROSATNI SASTANAK

SINDIKATI NI NAKON RAZGOVORA S MINISTRIMA NE NAPUŠTAJU SVOJE POZICIJE 'Sada nije trenutak za rezanje plaća, pa to ne radi nijedna vlada u Europi'

 
Vilim Ribić
 Goran Mehkek / CROPIX

Sindikati zaposlenih u javnom i državnom sektoru u četvrtak su završili konzultativni sastanak s predstavnicima Vlade te je zaključeno da će uslijediti službeni pregovori o plaćama i temeljnim kolektivnim ugovorima zbog gospodarske krize nastale pandemijom koronavirusa.

"Razgovarali smo o ekonomskoj i zdravstveno sigurnosnoj situaciji u pogledu koronavirusa. Izmijenili smo mišljenja kako vidimo pojedine Vladine mjere i razvoj situacije, nakon toga slijedi otvaranje službenih pregovora. Očekujemo da ćemo kroz službene pregovore doći do određenog konsenzusa, odnosno rješenja za sve financijske izazove koji su pred Vladom, i kojim neće biti nezadovoljni djelatnici", rekao je novinarima ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović nakon trosatnog sastanka.

Aladrović je naglasio da se u ovom trenutku "ne bi usudio reći" da će smanjenja plaća biti nužna.

"Na cijelom sastanku, koji je trajao tri sata, ni u jednom trenutku riječ 'smanjenje' nije bila izgovorena. Moramo materijalne pozicije državnih i javnih službenika staviti na stol i o tome razgovarati. Ja se nadam određenom konsenzusu", kazao je Aladrović.

Ministar je također odgovorio što će biti i s novim dogovorenim povećanjem koeficijenata složenosti poslova koje su dobili prosvjetni radnici nakon višemjesečnog štrajka.

"Danas to nije bilo na stolu. Međutim, sigurno će se kroz pregovore otvoriti to pitanje, sigurno će se pitanje preuzetih obveza Vlade staviti na stol i o tome razgovarati, jer navedeni sporazum u sebi sadržava određene uredbe. U ovom trenutku ne trebamo brzati i donositi jednostrane zaključke, nego sjesti za stol i razgovarati", obajsnio je Aladrović.

Dodao je da će se, kada krenu pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru, da će se raspravljati o osnovici plaće, jednokratnim materijalnim pravima, i svemu onome što ti ugovori u sebi uključuju.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti Vilim Ribić istaknuo je da - ako je nešto nužno - da se ne naziva solidarnošću, nego nužnošću.

"Ne bih rekao da je bilo razumijevanja, već polemičnih tonova i suprotnih mišljenja. Bilo je mnogo rasprave o ekonomskoj svrhovitosti plaća u državnom i javnom sektoru, tu smo imali i različita ekonomska gledišta, pitanje je bilo kome i kada bi se te intervencije mogle očekivati", kazao je Ribić.

Dodao je da ni jedna zemlja u Europi trenutno ne smanjuje plaće te da svi ekonomski stručnjaci upozoravaju da je to kontraproduktivno. "Čak i guverner HNB-a upozorava da nije trenutak", kaže Ribić.

"Sindikati su naglasili da sada nije trenutak, ali ne isključujemo da bi mogao biti trenutak. Onda kada bi mogao biti, onda ćemo svi skupa sjesti i još jednom razmisliti. Ne treba srljati u nešto što može samo nanijeti štete", istaknuo je Ribić.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je da se plaće u državnom i javnom sektoru "nikako ne mogu smanjivati".

"Ni policijskim službenicima, niti carinicima, niti državnim službenicima i namještenicima u MUP-u, niti vatrogascima, niti liječnicima i medicinskom osoblju, jer mi smo na prvoj liniji obrane. Ne tražimo bonus niti ikakva povećanja, ali ne damo ni da se diraju bilo kakva materijalna prava koja su stečena kolektivnim ugovorom", poručio je Jagić.

Ribić je nakon sastanka gostovao i u RTL-u Danas.

- U ovom trenutku nismo se spremni ničega odreći. Postoji zaduživanje što je uobičajen način u drugim zemljama. Ministar Marić je sam izjavio da suficit i deficit nisu u fokusu. Svako smanjenje plaća bi dovelo u pitanje agregatnu potražnju - brani Ribić poziciju sindikata.

Na pitanje u kojem trenutku bi sindikati bili spremni za razgovor o smanjenju primanje, Ribić uzvraća:

- Trenutak kada zbog navale svih drugih zemalja i u Hrvatskoj na zaduživanje, presuše ti izvori, onda se može pričati o plaćama. Ali mora se razgovarati i o drugim segmentima. Čime se poduzetnički sloj to žrtvuje? Mi sada ne vidimo žrtvu u poduzetničkom sloju - poručuje Ribić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2022 21:46