KOLEKTIVNI UGOVORI

Sindikati o referendumu: Odustat ćemo povuče li Vlada izmjene ZOR-a

Sindikati predlažu da Vlada na 12 mjeseci odustane od najavljenih promjena Zakona o radu
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Kad bi Vlada povukla prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) u dijelu koji se tiče kolektivnih ugovora i obvezala se da te članke neće mijenjati najmanje 12 mjeseci, sindikati bi mogli odustati od provođenja referenduma.

- Prostor da se referendum ne provede zapravo je jako mali jer nas obvezuju potpisi 720.000 građana te Ustav koji je obligatoran po tom pitanju, odnosno izričito kaže da će Sabor raspisati referendum ako se sakupe potpisi više od 10 posto građana. Jedino kad bi se Vlada unaprijed ponašala kao da je referendum održan i kao da je uspio, odnosno da odustane od spornih pitanja na godinu dana, postoji mogućnost da od Sabora ne zatražimo raspisivanje referenduma - objašnjava Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske. Sad će se vidjeti, dodaje Sever, hoće li kod Vlade prevladati sujeta ili mudrost.

Kolektivni ugovori

Ističe kako će se pet sindikalnih središnjica u ponedjeljak sastati i definirati svoje zahtjeve i daljnju strategiju.

- Više nema pregovora s Vladom o dijelu ZOR-a koji je bio predmetom referendumskog pitanja, čak ni kad se uzmu u obzir Vladini amandmani. No, to ne znači da mi ne želimo pregovarati. Čak štoviše, mnogi drugi dijelovi ZOR-a su nam sporni. Sindikati će tijekom ovog tjedna uputiti Vladi svoje zahtjeve, koji su pak upravo obrnuti od onoga što Vlada nudi. Mi želimo ojačati ulogu kolektivnih ugovora i želimo da se primjenjuju na sve zaposlene - objašnjava Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata i koordinator sindikalnih središnjica.

HDZ za kompromis

Premijerka Jadranka Kosor u nedjelju je ponovno pozvala sindikalne središnjice na dijalog jer misli da je to moguće i nužno kako bi “napravili sve za provedbu programa oporavka i izlazak iz krize”.Postoji li mogućnost da Vlada odustane od svog prijedloga izmjena ZOR-a u nedjelju nismo uspjeli saznati od istaknutih HDZ-ovaca.

- Danas je sastanak koalicijskih partnera Treba tražiti kompromis, pronaći rješenje koje neće narušiti započete gospodarske reforme, a da istovremeno zadovolji i sindikalne zahtjeve. Siguran sam da takvo rješenje postoji - kaže Ivan Jarnjak, potpredsjednik HDZ-a.

Razgovor s partnerima

HDZ će u svakom slučaju poštovati volju naroda, ističe glavni tajnik Branko Bačić.

- Preuranjeno je govoriti o tome hoće li Vlada odustati od svojih prijedloga, o tome prvo trebamo razgovarati s koalicijskim partnerima. No, mi ponovno pozivamo sindikate na pregovore - poručuje Bačić. Referendum je za Bačića tek krajnji ishod, no ne isključuje njegovu mogućnost.

Matušić (HDZ): Hrvatska nije kao Grčka

Što znači Matijaševićeva prijetnja “grčkim scenarijem” ako ne otvoreni poziv na ubojstva, nerede i opći kolaps turizma? - smatra saborski zastupnik HDZ-a Frano Matušić.

- Pitam se želi li Ozren Matijašević da na stotine tisuća ljudi ostane bez posla, kao što se dogodilo u Grčkoj koja se još nije oporavila od nereda?! Dakako, situacija u Grčkoj nije ni po čemu usporediva s hrvatskom. Vlada je spremna na pregovore sa sindikatima. Nažalost, neke su stranke zloupotrijebile referendum. Neka Matijašević sindikalni dres zamijeni političkim i odjene dres SDP-a. ( P. Peko)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:26