PRESICA

SINDIKATI OBJAVILI U KOJIM ŽUPANIJAMA NEĆE BITI NASTAVE SUTRA I PREKOSUTRA PA PORUČILI 'Bačena je smrdljiva riba! To se uvijek dogodi...'

 
Sanja Šprem
 Željko Puhovski / CROPIX

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je da će u srijedu, 30. listopada, ponovno održati jednodnevni štrajk na isti način kako je održan prvi štrajk prošloga tjedna, a čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je da će objaviti svoju plaću kad mediji objave plaće svojih glavnih urednika.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka ustvrdio je kako je štrajk kojim traže povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima, prošlog tjedna bio vrlo uspješan.

Novi je najavio za srijedu, 30. studenog, na isti način kako se štrajkalo prošlog četvrtka, pa očekuju i dalje visoki odaziv.

Ako Vlada odluči da neće platiti štrajk, Radeka je rekao da njihov sindikat ima štrajkaški fond i u tom pogledu vodi računa o članovima. "Ako posegnu za time, to će razgolititi politiku koju vode", poručio je.

Neki utjecaji na medije počeli biti destruktivni

Sindikat znanosti je na konferenciji za novinare predstavio svoje podatke o plaćama nastavnika i učitelja s obzirom da su se, kažu, prošlih dana u medijima pojavile dezinformacije i lažne vijesti o plaćama nastavnika.

"Očito se medijski prostor počinje zagađivati, očito su neki utjecaji na medije počeli biti destruktivni", ustvrdio je Radeka.

Makroekonomist Matija Kroflin istaknuo je da sindikati kod računanja koriste bruto plaće jer su parametri za njihov izračun javno poznati i dostupni, a neto plaće ne koriste jer njih zapravo ne mogu znati.

Neto plaća plaća ovisi o tome gdje osoba živi i koliko ima uzdržavanih članova obitelji te o dodacima na plaću. Primjerice, bruto plaća učitelja nastavnika početnika je 8.583 kune. Ako je taj pojedinac samac iz Zagreba neto plaća mu je 5.998, ako je to osoba s dvoje djece iz Svete Nedjelje plaća mu je 6.866 kuna, naveo je Kroflin.

Bruto plaća učitelja nastavnika s 20 godina staža je 9.441 kunu. Neto plaća samca iz Zagreba uz taj bruto je 6.490 kuna, a osobe s dvoje djece iz Svete Nedjelje je 7.553 kune.

Mediji su objavili da je prosječna plaća učitelja nastavnika 7.200 kuna, međutim, ističe sindikat, taj podatak nije javan i ne zna se što sve u njega ulazi. Bez obzira na to, ističu da to nimalo ne mijenja osnovnu tezu o potplaćenosti učiteljske profesije.

Kroflin kaže da je argument o tome da je masa plaća za javni sektor zadnjih godina eksplodirala pa bi daljnji rast plaća ugrozio makroekonomsku sigurnost netočan, a koristi se zbog manjka relevantnih argumenata koji bi trebali pokazati da pojedinačne plaće u javnim službama ne trebaju rasti.

Ribić: Objavit ćemo naše plaće kada mediji objave plaće glavnih urednika

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je da se na elementarnim odnosnima brojnika i nazivnika manipulira hrvatskom javnošću, a to, tvrdi, radi poduzetnička klasa. Vlasnici medija su, kaže, avangarda te poduzetničke klase, oni su ti koji su dali signal da se piše protiv štrajka.

Poručio je da je "nepristojno, nekulturno i nekorektno reći za njegov jučerašnji pristup da je nešto priznao o svojoj plaći".

"Što ja imam priznati o svojoj plaći? Kome? Pošteno ju zarađujem 30 godine. Jesam li kriminalac", upitao je. Poručio je da će sindikati objaviti u lipu svoje plaće onda kada mediji objave kolike su plaće njihovih glavnih urednika.

Kaže da su sindikati ljuti jer primjećuju cijeli manipulativni mehanizam. "Imali smo potporu svih medija, sada je ostala polovica, a počinje manipulacija poduzetničke klase. Mediji nisu u rukama radnih ljudi, već imućne manjine, one koje predstavlja HUP. Politika ne vlada ljudima kao što to naivni ljudi misle", ustvrdio je Ribić.

"Zanimljivo, kada HUP traži manje poreze na štetu građana onda nitko ne pita kolika je plaća direktora HUP-a ni kolika je plaća glavnih urednika medija", dodao je.

Tvrdi da njegovu plaću svatko može pronaći na internetu i da je već mnogo puta odgovorio na to pitanje.

Mihalinec: 'Devetog dana štrajka bačena je smrdljiva riba...'

"97,47 posto zaposlenih odazvalo se današnjem štrajku, kazala je Sanja Šprem. Brojke dokazuju da ministrove prijetnje samo jačaju štrajk", kazala je.

"Jučer smo ružno optuženi da smo željeli privatizirati pregovore za osnovicu plaće", kaže Šprem.

"Izvode performans pokušavajući opstruirati štrajk", dodala je.

"Tek devetog dana štrajka bila je bačena smrdljiva riba u obliku 'kolike plaće imaju predsjednici sindikata'. To se uvijek dogodi. Nakon toga idu čudesne analitike kojima se želi dokazati da učitelji traže kruha preko pogače, da imaju puno ferija, da rade loše...", kazao je Branimir Mihalinec.

"Najveći je problem koju plaću ima Sanja Šprem, koliku ja? To se može lako saznati, rekao je Mihalinec. Ministar Marić s dva klika mišem može doći do podataka o našim plaćama. Svi naši članovi dobro znaju kolike su naše plaće, zašto su tolike i nemaju problem s tim", rekao je Mihalinec.

Zagreb, 291019.
Poslovna zgrada Hypatia. Ulica Florijana Andraseca 18a.
Konferencija za novinare Sindikata hrvatskih ucitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim skolama Hrvatske na kojoj je najavljen daljnji tijek strajka u osnovnim i srednjim skolama.
Na fotografiji: Branimir Mihalinec.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Branimir Mihalinec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:24