StoryEditor
'BOLJA PONUDA'

SINDIKATI OBRAZOVANJA I DRŽAVNIH SLUŽBI PRIHVATILI PONUDU VLADE 'Odricanje od povećanja je znak solidarnosti prema svim zaposlenima i građanima'

 
Vilim Ribić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Sindikati zaposlenih u obrazovanju i državnim službama prihvatili su u srijedu prijedlog Vlade o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru, naglasivši kako se radi o odgovornosti i solidarnosti te su ispregovarali i isplatu regresa u novcu.

"Pet sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55 svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu Vlade o sklapanju dodatka dva temeljnog kolektivnog ugovora", rekao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Dodao je kako su na pregovorima uspjeli otkloniti i još jednu zapreku koja se tiče isplate regresa putem cro-kartice, od koje je Vlada odustala.

"Razlozi su odgovorni. Jedino čega su se zaposleni u javnim službama odrekli to je da nema povećanja osnovice plaće. Osnovica će rasti 2021. godine onako kako smo dogovorili", objasnio je Mihalinec.

Istaknuo je da se prihvaćanje ponude može shvatiti kao jasna poruka da su obje strane dobro odvagale svoje postupke i da je prevladao razum.

"Odricanje od povećanja je znak solidarnosti prema svim zaposlenima i građanima", kaže Mihalinec.

 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je da je u anketi njenoj sindikata sudjelovala 761 podružnica te se 88 posto članova izjasnilo da prihvaća ponudu Vlade, a 11 posto je bilo protiv.

"Najveći kamen spoticanja je bila cro-kartica, no danas smo jasno detektirali probleme, te je na moje inzistiranje zatraženo da dođe do isplate regresa, što je Vlada uvažila", naglasila je Šprem.

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić kazao je kako će novu ponudu Vlade, koja im je "daleko prihvatljivija od prošle", staviti pred članove da odluče te će u petak znati rezultate.

"Ne dira se regres, i neće biti cro-kartice, bit će isplaćeno na tekuće račune naših članova. Ne dira se božićnica za sada, ima vremena za pregovore na jesen. Nećemo se odreći božićnice", zaključio je Jagić.

Sindikat Preporod: 'Odbit ćemo Vladin prijedlog'

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" izvijestili su u srijedu da se gotovo 75 posto njihova članstva izjasnilo protiv Vladina prijedloga o suspenziji povećanja osnovice plaće za dva posto u lipnju i dva posto u listopadu te isplate regresa.

"Preporod" je proveo izjašnjavanje 25. i 26. svibnja u 389 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u kojima organizirano djeluje, uoči pregovora o prihvaćanju Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Prema dosad pristiglim podacima iz 313 škola, 74.54 posto članstva odbilo je, a 25.09 posto prihvatilo prijedlog Vlade Republike Hrvatske o suspenziji povećanja osnovice plaće za dva posto u lipnju i dva posto u listopadu te isplati ovogodišnjeg regresa putem CRO kartice (0.38 posto nevažećih listića).

Od onih koji su pristupili izjašnjavanju, 1270 članova izjasnio za prihvaćanje prijedloga Vlade, dok je 3673 članova ponudu Vlade odbilo, izvijestili su iz "Preporoda".

Sukladno rezultatu provedenog izjašnjavanja, najavili su, predstavnik "Preporoda" će na današnjem sastanku odbiti prijedlog Vlade.

"Hoće li prijedlog Vlade biti prihvaćen znat ćemo danas nakon što  saznamo rezultate izjašnjavanja i očitovanja tijela iz svih 11 reprezentativnih sindikata u javnim službama", rekao je predsjednik "Preporoda" Željko Stipić.

Pregovori između pregovaračkog odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi nastavljeni su danas u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Pregovori će se održati kroz tri odvojena sastanka - s predstavnicima sindikata javnih službi; s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama i s predstavnicima državnih službi.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 04:02