ZAJEDNIČKA ODLUKA

SINDIKATI ODABRALI MJESTO SREDIŠNJEG PROSVJEDA ZA 1. MAJ 'Održat ćemo ga u gradu simbolu naše industrijske propasti'

"Sada im poručujem, došlo je vrijeme da se lupi šakom po stolu, da se potučeno za Rafineriju Sisak, za INU, za Hrvatsku", rekao je Siščanin Predrag Sekulić, čelnik Stožera za obranu Rafinerije Sisak
 Mate Piškor / Cropix

SISAK - Sisak nije slučajno odabran za središnji državni prvosvibanjski prosvjed kojeg će organizirati pet sindikalnih središnjica, u petak 1. svibnja. Iako smo mogli odabrati bilo koji grad u Hrvatskoj, jer je stanje svuda jednako loše, nekadašnji grad industrije postao je grad propasti. Zbog toga smo naš prosvjed simbolično nazvali prosvjedom za spas industrije i radnih mjesta, te pozivamo Siščane, radnike i nezaposlene, članove sindikata i susjednih gradova i svih sindikalnih središnjica, da dođu u Sisku.

Rekli su ovo u ponedjeljak u Sisku čelnici sindikalnih središnjica Mladen Novosel, Krešimir Sever, Damir Jakuš, te sindikata EKN, INAŠ i SING Predrag Sekulić, Zvonimir Mikloš i Zdravko Dužić, najavljujući prvosvibanjski prosvjed. Naglasili su kako su predlani Vladi dali žuti karton, lani crveni, jer je uništila sve čega se dotakla, jer nije ispunila niti jedno predizborno obećanje, a jedina reforma koju trudila obaviti je reforma radnog zakonodavstva sa ciljem smanjenja prava radnika.

"U petak, 1. svibnja, iz Siska ćemo poručiti ovoj Vladi ali i budućoj, da treba spasiti ovo malo industrije koja je ostala", rekao je Mladen Novosel. Krešimir Sever izjavio je da je Hrvatska postala zemlja nepovoljna za život, u kojoj se građani boje sutrašnjice sigurni da će sutra biti lošije nego što je danas. Sindikalni čelnik Damir Jakuš izjavio je kako kako je Sisak simbol pogrešne gospodarske politike svih hrvatskih vlada, Sisak je slika Hrvatske.

"Jedino u čemu je uspješna ova Vlada je hrvatski izum, hrvatski patent, a to su podaci da u ovoj zemlji istodobno pada broj nezaposlenih i broj zaposlenih", rekao je Jakuš. Siščanin Predrag Sekulić, čelnik Stožera za obranu Rafinerije Sisak, rekao je kako MOL vrši genocid nad INOM, a ova Vlada, ali i sve vlade prije nje, to šutke promatraju. Podsjetio je da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obećala potporu Stožeru za obranu Rafinerije Sisak, da je premijer Zoran Milanović u Saboru izjavio da će se, ako treba, za INU i potući. - Sada im poručujem, došlo je vrijeme da se lupi šakom po stolu, da se potučeno za Rafineriju Sisak, za INU, za Hrvatsku. Ako to ne učinimo ne samo da neće biti Rafinerije Sisak, neće biti INE, poručio je Predrag Sekulić.

1. svibnja u Sisku čak četiri proslave

SISAK - Čak četiri odvojena obilježavanja pranzika rada 1. svibnja održat će se u Sisku. Sindikalne središnjice organiziraju na Trgu bana Jelačića u Sisku, kod Velikog kaptola, središnji državni sindikalni prosvjed. Grad Sisak i gradski SDP priređuju tradicionalnu prvomajsku proslavu, s podjelom graha, u parku Šumica na Viktorovcu. Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević priređuje malonogometni turnir i podjelu graha na igralištu gimnazije, dok HSP priređuje proslavu blagdana Sv. Josipa radnika, također s podjelom graha, na prostoru kod sisaček tvrđave Stari grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:44