TRAŽE I BOŽIĆNICE

Sindikati odbili Vladu da im odgodi povećanje plaće i tako uštedi 700 milijuna kuna

Potpisali su u svibnju dodatak kolektivnom ugovoru kojim su se sporazumjeli da će od siječnja 2021. osnovica narasti za četiri posto
Stjepan Topolnjak, Anica Prašnjak, Jadranka Ivezić, Renata Čulinovič Čačić
 Bruno Konjevic/Cropix

Sindikati zaposlenih u državnoj i javnoj službi odbili su jučer prijedlog Vlade da se odgodi dogovoreno povećanje osnovice od četiri posto od 1. siječnja iduće godine i isplata božićnice za ovu godinu u iznosu od 1500 kuna, doznaje se nakon prvog održanog sastanka pregovaračkog odbora Vlade i sindikata o sklapanju dodatka kolektivnom ugovoru.

Vlada i sindikati, podsjetimo, potpisali su u svibnju dodatak kolektivnom ugovoru kojim su se sporazumjeli o prolongiranju povećanja osnovice, odnosno da im se ona neće u dva navrata povećavati za po dva posto 1. lipnja i 1. listopada, već će ona i dalje do kraja godine iznositi 5809,79 kuna, a da će od 1. siječnja 2021. narasti za četiri posto i iznositi 6044,51 kunu.

Neizvjesnost

Sada Vlada traži da se zbog povećanog deficita uslijed pandemije i neizvjesnosti oko pronalaska cjepiva protiv covida-19 to povećanje ponovno prolongira, nisu naznačili dokad, čime bi se u proračunu uštedjelo oko 700 milijuna kuna - 317,6 milijuna na neisplati božićnice i 374,1 milijun kuna na osnovici za svih 230.tisuća zaposlenika državnih i javnih službi.

- Mi ćemo uputiti naš prijedlog vezano za dinamiku rasta osnovice. Svjesni smo napora zdravstvenog i policijskog osoblja, ali i nekih drugih, kao što je socijalna skrb. Nije prijedlog bio da otvaramo temu o nekakvom smanjivanju plaća, nego o dinamici povećanja u kontekstu svih okolnosti i da se nagradi, koliko je moguće, rad i doprinos - rekao je ministar financija Zdravko Marić jučer nakon sastanka sa sindikatima.

Predstavnici sindikata, s druge strane, smatraju kako njihovi članovi i svi drugi zaposleni u sustavu, poput medicinskog osoblja, policajaca, zaposlenika u obrazovanju i socijali, poreznika i mnogih drugih upravo u ovoj krizi rade najviše te da ne dolazi u obzir da im se ne isplati povišica i božićnica u punom iznosu.

Jako male plaće

- Svi sindikati su to odbili. Neprihvatljivo nam je da se prolongira već prolongirano povećanje osnovice u sustavu zdravstva i socijalne skrbi. Ne samo to, mi smo tražili da od 1. srpnja ide dodatno povećanje osnovice te da se nagrade oni koji su najizloženiji ovoj pošasti - kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Iva Šušković, također kaže kako će i oni odbiti ponudu Vlade o odgodi povećanja osnovice jer i državni službenici imaju povećan obim posla u pandemiji, a najniže rangirani službenici i sada imaju male plaće u rasponu od 3000 do 4000 kuna.

- Bez obzira na to što je Vlada još u svibnju bila svjesna okolnosti, pristali su na to i rečeno je da povišica ide od 1. siječnja 2021. godine, a u državnoj službi najniže rangirani službenici koji podnose teret krize ionako imaju jako male plaće.
Prijedlog će ići pisanim putem i kada to dobijemo, ići ćemo s time na službena tijela. Nije nam rečeno dokad bi se prolongirala isplata, ali time se gubi povjerenje u pregovore - kaže Iva Šušković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 09:44