OGORČENI LIJEČNICI

Sindikati odbili Vladu: ‘Umjesto da nam zahvale u ovoj situaciji, ne daju nam božićnicu i povišicu‘

Sindikati zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja smatraju neprimjerenim da se odgađa planirano povećanje plaća i isplata božićnica
Anica Prašnjak
 Bruno Konjevic/Cropix

Sindikati zaposlenih u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju odbili su u srijedu prijedlog Vlade da se odgodi planirano povećanje osnovice plaća i da se ne isplate božićnice, smatrajući to neprimjerenim u ovom trenutku.

"U okolnostima s nikad gorom epidemiološkom situacijom, mislim da treba razmišljati kako što više dati, kako ljudima zahvaliti za ono što rade, nikad više nisu radili nego što rade sada. Situacija je gora nego što je bila u proljeće, bojim se da će biti još gora. U takvoj situaciji predlagati odgode ili nešto što je već bilo planirano ne isplatiti, o tome ne možemo razgovarati ozbiljno", rekla je novinarima predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLK) Renata Čulinović-Čaić nakon sastanka s predstavnicima Vlade.

Nema božićnica?

Dodala je kako nisu raspravljali o smanjenju božićnice, već će sindikati svojim članovima predstaviti prijedlog Vlade da se ona uopće ne isplati ove godine. "U ime HLK-a, nama je to apsolutno neprihvatljivo, vjerujem i drugim sindikatima", rekla je Čulinović-Čaić.

Predsjednica Glavnog Vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak također smatra Vladinu ponudu neprihvatljivom.

"U ime medicinskih sestara mi smo tražili stimulaciju, dodatno nagrađivanje, ovo nam je neprihvatljivo i mislimo da nije dobra ponuda. O tome se prekasno razgovara", kazala je Prašnjak.

Dodaje kako bi svi zaposleni u zdravstvu trebali dobiti nagradu, odnosno božićnicu i regres.

I predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak upozorava da su radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi najviše izloženi.

"Ovakav stav Vlade nema smisla, naši radnici to neće prihvatiti. Vlada bi trebala konačno shvatiti što je prioritet", naglasio je Topolnjak.

Dodao je kako ministar financija Zdravko Marić nije rekao da novaca nema, već da su problematična predviđanja za sljedeću godinu. Na primjedbu novinara da je Marić kazao kako su predviđanja da će BDP rasti sljedeće godine, Topolnjak je uzvratio kako je onda ponuda Vlade neadekvatna.

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić također je izvijestila da njezin sindikat odbio Vladinu ponudu.

Socijalna skrb pred kolapsom

"Svjesni smo da je zdravstvo pred kolapsom, ali predviđamo isti scenarij i za socijalnu skrb. Predložili smo Vladi selektivni pristup povećanju osnovice, smatramo da bi na taj način pokazala poštovanje prema svim zaposlenicima koji sada krvare na svojim radnim mjestima, a znamo da ih nema dovoljno", istaknula je Dimić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec smatra kako u ovome trenutku nema ekonomskih i gospodarskih razloga da sindikati pristanu na odgodu povećanja osnovice, što je ugovoreno za 1. siječnja 2021. godine.

"Nismo spremni razgovarati da uopće nema božićnice, smatramo da je božićnica od 1500 kuna opravdani iznos koji će pomoći zavrtiti hrvatsko gospodarstvo", kazao je Mihalinec.

Dodao je kako su zaposleni u sustavu obrazovanja preopterećeni, pri čemu je B model izvršavanja nastave najteži za nastavnike jer moraju raditi s učenicima u školi i s onima koji nastavu pohađaju od kuće zbog mjera opreza, a za online nastavu predložio je da ide selektivno.

Marić: Ovo nije rasprava o smanjenju plaća, nego dinamici povećanja

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako sa sindikatima javnih i državnih službi nisu raspravljali o smanjivanju plaća, već o dinamici njihova povećanja u kontekstu trenutnih okolnosti pandemije i prateće krize.

"Mi ćemo uputiti naš prijedlog vezano za dinamiku rasta osnovice. Svjesni smo napora zdravstvenog i policijskog osoblja, ali i nekih drugih, kao što je socijalna skrb. Nije prijedlog bio da otvaramo temu o nekakvom smanjivanju plaća, nego o dinamici povećanja u kontekstu svih okolnosti i da se nagradi, koliko je moguće, rad i doprinos", rekao je Marić novinarima nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi.

Istaknuo je kako je današnji inicijalni sastanak poslužio da Vlada sindikatima predstavi stanje i projekcije gospodarskog i proračunskog stanja države.

"Znamo i sami da u svim tim projekcijama i dalje nedostaje ključna varijabla, a to je pitanje cjepiva i sve vezano uz zdravstvenu epidemiološku sliku", naglasio je Marić.

Smatra kako je inicijalna reakcija sindikata, koji su odbili Vladine prijedloge, njihovo legitimno pravo, ali će nastaviti dijalog.

"Niti jednog trenutka isplata plaća ni mirovina nije došla pod znak pitanja. Činit ćemo sve da niti neće dolaziti pod znak pitanja", poručio je Marić.

Dok postoji ova razina neizvjesnosti s obzirom na korona krizu i njezin utjecaj na gospodarstvo, ideja je da se visina i dinamika povećanja plaća dodatno razmotri, a prijedlog Vlade ne ide u smjeru smanjenja plaća.

"Moramo biti maksimalno spremni za bilo kakve nove okolnosti", naglasio je Marić.(Hina)

Sindikat državnih službi: Božićnice isplatiti, plaće povećati

Sindikati državnih službi poručili su u srijedu nakon sastanka s predstavnicima Vlade da božićnice treba isplatiti, kao i dogovoreno povećanje osnovice od 2+2 posto od 1. siječnja 2021. godine, smatrajući kako bi to bila svojevrsna nagrada radnicima u teškoj situaciji.

"S obzirom na situaciju s koronavirusom i generalno situaciju u proračunu, imamo razumijevanje. Međutim, s ozbirom na izloženost državnih službenika, policajaca i drugih koji cijelo vrijeme pandemije rade s povećanim opsegom posla, smatramo da bi ovo bila svojevrsna nagrada", rekla je novinarima predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Kao i sindikati javnih službi, sindikati državnih službi smatraju da božićnice treba isplatiti, a dogovoreno povećanje osnovice treba provesti od 1. siječnja.

Šušković kaže da će Vladin prijedlog o neisplati božićnica biti tema na sljedećem sastanku, kada službeno dođe prijedlog u pisanom obliku, nakon čega će ga dati članstvu na razmatranje.

"Vidjet ćemo kakav je stav članova, ali mislim da se članstvo slaže s time da božićnice treba isplatiti", poručila je Šušković.

Ministar financija Zdravko Marić obrazložio je Vladine prijedloge stanjem u proračunu, padom BDP-a i proračunskim deficitom. "Nije rekao da nema novaca već da bi bilo razumno razgovarati o tome kao o eventualnoj suspenziji. O ostalim pravima nismo razgovarali", kazala je Šušković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako je teško očekivati da će Vlada u trenutnoj situaciji ići u smjeru povećanja plaća i prava zaposlenih u državnim službama.

"Mi ćemo pregovarati u dobroj vjeru. Nećemo se zaletavati, čekamo sljedeći sastanak i konkretnije stvari", poručio je Lončar. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2023 09:40