NEZADOVOLJNI RADNICI

Sindikati Petrokemije se bune, pisali ministru Filipoviću: ‘Moguće su i akcije...‘

‘Kroz nekoliko dana morat ćemo odlučiti o poduzimanju aktivnosti koje ne bismo željeli, a uvjereni smo - ne biste ni Vi‘

Davor Filipović

 Ranko Šuvar/Cropix

Nezadovoljni prekidom proizvodnje i zastojem u prijenosu vlasništva Petrokemije na Yildirim Grupu, sindikati EKN-a i DEMOS-HUS-a u ponedjeljak su ministru gospodarstva Davoru Filipoviću poslali pismo u kojem poručuju da će moguće akcije na koje su spremni biti njegova odgovornost.

U pismu ministru, koje je uime dvaju sindikata potpisao Davor Rakić, navodi se kako ga žele podsjetiti na činjenicu da se problemi nejasnog vlasništva nad dijelom dionica Petrokemije koji su predmet moguće kupoprodaje negativno odražavaju na tvrtku.

"Posebno se to odnosi na radnike Petrokemije i sposobnost buduće proizvodnje. Molimo Vas, stoga, da žurno sazovete sastanak svih aktera uključenih u moguću kupoprodajnu transakciju te da se ova neodrživa situacija ‘vlasničkog vakuuma‘ okonča", stoji u pismu.

Potpisnici se nadaju da je ministar svjestan kako sindikati Petrokemije neće unedogled čekati da se odluke koje je već trebalo donijeti – kakve god one bile – zaista i donesu.

"Kroz nekoliko dana morat ćemo odlučiti o poduzimanju aktivnosti koje ne bismo željeli, a uvjereni smo - ne biste ni Vi. Bez hitnog rješenja problema, sve naše moguće akcije bit će isključivo Vaša odgovornost", poručuju sindikati u pismu.

S obzirom na to da su se javno u medijima oglasili i potencijalni prodavatelji INA i PPD te potencijalni kupac Yildirim Group i budući da su, valjda, sada svima jasna njihova stajališta – preostaje još samo da Ministarstvo donese odluke koje će, na ovaj ili onaj način, završiti ovu priču i omogućiti dotok zraka u sadašnji vakuum, stoji u pismu.

Turska Yildirim Grupa u ponedjeljak je u priopćenju ustvrdila kako je ispunila sve što je od nje tražilo Ministarstvo gospodarstva,

"Želimo kupiti Petrokemiju i obvezujemo se realizirati sve projekte u okviru investicijskog plana koji još nisu realizirani. Mi točno znamo kako napraviti preokret.

Povećat ćemo kvalitetu proizvoda, izvrsnost u procesima i svijest o zaštiti okoliša kroz naše investicije", stoji u priopćenju Yildirim Grupe, iz koje ističu da su uspješan preokret već napravili u tvornici za proizvodnju umjetnih gnojiva Gemlik u Turskoj, a preuzeli su i belgijsko-nizozemski Rosier, koji je također bio na rubu stečaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 13:14