IPAK SE ISPRIČAO

Sindikati: Popijač u Saboru radnicima poručio da su neradnici

bla
 Davor Pongračić/Cropix

Svoj prvi nastup pred Saborom novi ministar gospodarstva Đuro Popijač nije baš slavno počeo.

- Poštovani gospodine predsjedniče, uvažene dame i gospodo saborski zastupnici, drage kolege sindikalni predstavnici, dobro jutro. Poslodavaca očito nema, oni vjerojatno rade -, tim je riječima Popijač počeo svoje izlaganje predstavljajući prijedlog novog Zakona o radu. Na taj je način novi ministar odmah navukao bijes sindikata jer je radnicima neizravno poručio da su neradnici.

- Sasvim je jasno da je ovdje gospodin Popijač progovorio kao ministar, ali iz pozadine vrlo dobro potkovan onim što su poslodavci kroz njega svih ovih godina progovarali -, ocjenio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji ministrovu izjavu nazvao uvredljivom.

- Kad bi doista poslodavci toliko dobro radili ne bi iz godine u godinu imali neprekidno zatvaranje radnih mjesta i zlouporabu njihovog položaja, desetke tisuća ljudi bez plaće, neplaćanje prekovremenog, šikaniranje na svakom koraku. Prečesto se čuje da se HUP solidarizira s takvim poslodavcima, jer se pošteni poslodavac ne bi trebao bojati radničkih prava -, dodaje predsjednik NHS-a. Popijač je, dodaje, dok je bio glavni direktor u Fini bio - vrlo spreman na razgovor sa sindikatima i kolektivno pregovaranje -.

- Međutim, u trenutku kad je postao direktor HUP-a počeo se ponašati po narodnoj izreci - veži konja gdje ti gazda kaže i tada je svesrdno zagovarao liberalističke stavove HUP-a -, istaknuo je Sever.

Novi ministar u Saboru je objašnjavao kako novi ZOR ne umanjuje stečena radnička prava. Rješenje o radu na određeno vrijeme je, kazao je, u skladu sa europskim direktivama, a odbacio je tumačenja sindikata da će takvi ugovori postati pravilo.

- ZOR izrijekom govori kako je rad na odre�eno vrijeme iznimka te da od poslodavca traži da dokaže opravdanost sklapanja takvog ugovora -, rekao je Popijač. Sada je rad na određeno ograničen na tri godine, ali za rad kod istog poslodavca na istom radnom mjestu. Vlada predlaže da se ubuduće vremensko ograničenje odnosi i na rad na različitim poslovima. Popijač je priznao kako su poslodavci zlorabili sadašnje rješenje, pa su im radnici i pola radnog vijeka radili po ugovoru na određeno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:27