POSLODAVCI TVRDE

'Sindikati postavljaju ultimatume Vladi, a bez promjena osuđeni smo na propast'

Iz teške ekonomske situacije nema izlaska bez stvaranja povoljnijeg i konkurentnijeg okruženja za poslovanje, poručuju iz HUP-a
 Bruno Konjević/ CROPIX

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je danas da je prosvjed sindikata protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) neprimjereni pritisak na Vladu i poslodavce s ciljem opstruiranja argumentirane rasprave i socijalnog dijaloga, te nametanja sindikalnih ultimatuma.

HUP u priopćenju ističe da još uvijek nikakav prijedlog izmjena ZOR-a nije usvojen niti upućen u zakonsku proceduru, a socijalni dijalog, koji je pokrenut u svrhu pripreme zakonskog prijedloga, naprasno su prekinuli sindikati koji ne žele argumentiranu raspravu o mogućim rješenjima već isključivo bezuvjetno prihvaćanje njihovih zahtjeva. Stoga je današnji sindikalni prosvjed zapravo prosvjed protiv socijalnog dijaloga i argumentirane rasprave, tvrde poslodavci.

FOTO: 'ZAR OPET ROBOVI? NE!' U tijeku prosvjed sindikata protiv izmjena Zakona o radu

"Od sindikata očekujemo da štiti prava radnika na odgovoran i konstruktivan način, te kroz dijalog i iznošenje valjanih argumenata, a ne prijetnjama i ucjenama. Stoga ih pozivamo na nastavak socijalnog dijaloga".

Iz teške ekonomske situacije nema izlaska bez stvaranja povoljnijeg i konkurentnijeg okruženja za poslovanje i oporavak gospodarstva, a po ocjenama svih domaćih i stranih stručnjaka postojeći ZOR jedna je od bitnih prepreka jačanju konkurentnosti i stvaranju povoljnijeg okruženja za investicije i poslovanje, naglašava HUP.

Zato su nužne izmjene ZOR-a koje će omogućiti fleksibilnije i realnim okolnostima na tržištu prilagođenije poslovanje, te time doprinijeti uspješnijem poslovanju i poticanju novog zapošljavanja. Neupitno je da ZOR treba osigurati primjerenu razinu zaštite radnika, ali ona mora biti u suglasju sa stvarnim mogućnostima i potrebama poslodavaca.

Postavljanje ultimatuma i prosvjedi šalju poruku o nespremnosti na promjene, kao da hrvatskom društvu nije u interesu rješavanje krize, stvaranje uvjeta za oporavak gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda građana. Bez promjena osuđeni smo na daljnje urušavanje i negativne trendove, poručuje HUP.

Mrsić: 'Izmjene ZOR-a će omogućiti brže i lakše zapošljavanje'

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pozvao je nakon sjednice Vlade sindikate da se vrate za pregovarački stol i zajedno s Vladom i poslodavcima usuglase novi Zakon o radu.

„Bez obzira na prosvjede, mi moramo napraviti promjene u radnom zakonodavstvu kako bismo omogućili investicije, zapošljavanje, pad broja nezaposlenih i porast broja zaposlenih, i na tome trebamo svi raditi“, kazao je Mrsić.

Odbacio je tvrdnje da novi ZOR vodi u daljnji rast broja nezaposlenih. Upravo suprotno, tvrdi Mrsić, izmjene u radnom zakonodavstvu omogućit će brže i lakše zapošljavanje.

„Odbacujem bilo kakvu primjedbu da će to dovesti do porasta broja nezaposlenih. Ja mislim da će izmjene ZOR-a omogućiti da se lakše i brže zapošljava i to je cilj izmjena zakona. Jasno, uz očuvanje sigurnosti radnika i omogućavanje poslodavcima da se u vrijeme krize što brže i bolje restrukturiraju. Činjenica je da je naš ZOR dosta rigidan“, poručio je Mrsić.

Istakao je kako će dio zahtjeva sindikata prihvatiti, no da o drugim zahtjevima treba razgovarati za pregovaračkim stolom. I fond otpremnina treba biti dio pregovora, a do usvajanja tog prijedloga ostaje sadašnje rješenje.

„Mi smo uvijek za dogovore, ali na ultimatume nećemo pristati“, zaključio je Mrsić. ( Adriano Milovan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:19