MINISTAR MRSIĆ: 'ČEKA NAS VRLO TEŠKA GODINA'

Sindikati potpisali dogovor s Vladom: Ništa od povećanja plaća za 1,5 milijardi kuna iduće godine

Zvonimir Laktašić u ime Sindikata učitelja ustvrdio je kako je nedopustivo da javne službe jedine, zbog krize, izvuku deblji kraj
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Vlada je sa sindikatima javnih službi u Banskim dvorima potpisala vjerodostojno tumačenje dodatka Sporazumu o osnovici za plaće i na taj način spriječila obvezu povećanja plaća u javnim službama za oko 1,5 milijardi kuna - za što u proračunu za 2013. godinu novac nije osiguran. Ovo povećanje ugovoreno je još 2006. godine, a nakon toga 2009. i 2011. godine izvršenje sporazuma je odgađano.

Ovoga puta izvršenje sporazuma po kojemu su se plaće u javnim službama trebale uskladiti s plaćama u javnim poduzećima odgođeno je za najmanje godinu dana.

Naime, postojala je mogućnost dvojbenog tumačenja odredbi članka IV. Dodatka Sporazumu, koje predviđaju obveznu korekciju osnovice do 31.12.2012. godine i članka VII. koji previđa da će se uskladba odgoditi za onoliko tromjesečja koliko je pad realnog tromjesečnog BDP-a trajao. Potpisom ovog Vjerodostojnog tumačenja, Sporazumne strane utvrđuju da je realni međugodišnji BDP u razdoblju od posljednjih izmjena i dopuna ostvario negativan međugodišnji tromjesečni rast u četiri tromjesečja te utvrđuju da se primjena članka IV. stavka 5. Izmjena i dopuna odgađa za godinu dana, odnosno do 31.12.2013. Potpisom ovog Tumačenja, obveza usklađivanja osnovice se odgađa za 12 mjeseci, što će omogućiti da se pregovori o temeljitijoj reviziji Sporazuma provedu bez pritiska.

Ministar rada Mirando Mrsić istaknuo je kako mu je drago da su se sindikati uspjeli usuglasiti i u vrlo kratkom vremenu dogovoriti oko vjerodostojnog tumačenja Dodatka Sporazumu.

- Čeka nas vrlo teška godina s puno odricanja, ali to je zalog da se u slijedećem periodu steknu pretpostavke za rast plaća u javnim službama - rekao je Mrsić.

Ivica Babić iz Sindikata liječnika ustvrdio je kako su ovim potpisom sindikati javnih službi potvrdili svoju socijalnu osjetljivost, ali naglasio da žele otkloniti mantru da su javne službe balast i teret društvu. Podsjetio je kako su se, uključujući i potpisani dokument, sindikati javnih službi odrekli između 3,2 i 3,5 milijardi kuna samo u 2013. godini. Pri tome je mislio na potpisani Dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim se na godinu dana zamrzava isplata božićnica, regresa, a umanjuju iznosi jubilarnih nagrada i dnevnica.

Zvonimir Laktašić u ime Sindikata učitelja ustvrdio je kako je nedopustivo da javne službe jedine, zbog krize, izvuku deblji kraj.

- Jako dobro razmijemo situaciju i osjetljivi smo na to, ali ne možemo dozvoliti da mi jedini budemo žrtve krize - ustvrdio je Laktašić.

Sporazum nije potpisala predstavnica Sindikata zaposlenih u zdravstvu Spomenka Avberšek koja je jutros stigla u Vladu, ali je odbila ustvrdivši kako se radi o "odgođenom sindikalizmu koji sindikatima onemogućava da tuže državu, što bi sigurno prošlo na sudu". Dokument nije potpisao ni šef Matice sindikata Vilim Ribić, no on će svoj potpis staviti kasnije, trenutno je na godišnjem odmoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:36