KONTRA USTAVNOG SUDA

Sindikati prijete općim štrajkom: Spremni smo tući se za demokraciju!

U roku od tjedan dana donijet će odluku o općem štrajku koji, međutim, ne bi bio vezan samo uz pitanje referenduma. Od Sabora traže da, unatoč Ustavnom sudu, raspiše referendum
 Željko Grgić/CROPIX

ZAGREB - Sindikalni čelnici su nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu na današnjoj konferenciji za novinare poručili kako su spremni "tući se za demokraciju" organiziranjem industrijskih i građanskih akcija.

Sindikalne središnjice će u roku tjedan dana na svojim tijelima donijeti odluke o mjerama koje će poduzeti, u rasponu od štrajka i prosvjeda do potpisivanja peticije za izvanredne izbore. Zasad ponovno od Sabora traže da, unatoč Ustavnom sudu, raspiše referendum.

- Dogodio se pucanj u prsa demokracije, a hoće li to biti i ubojstvo demokracije, odlučit će Sabor - rekao je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš.

Ako budu imali većinsku potporu zaposlenih, sindikati su spremni organizirati opći štrajk koji, međutim, ne bi bio vezan samo uz pitanje referenduma već prvenstveno za teško stanje hrvatskog radništva, odnosno zbog sve gore situacije s isplatom plaća, pravom na rad...

Ustavni sud je svojom odlukom pokazao da radi kao "krojačnica po mjeri", poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Sindikalni čelnici ogorčeni su i optužbama ustavnih sudaca da "ruše ustavni poredak“. Istaknuli su da poredak ruši u prvom redu onaj koji narušava vjerodostojnost državnih institucija.

Vilim Ribić dodao je kako je napadom na sindikalce Ustavni sud zapravo poručio građanima "da su bedaci".

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ponovno je najavio da će njegova središnjica predložiti promjene Ustava i zakona kojima bi se ukinuo Ustavni sud, jer je on svojim dosadašnjim djelovanjem "potvrdio da treba samo politici". Podsjetio je na niz, kako kaže, spornih odluka Ustavnog suda, od otezanja s donošenjem odluke o povratu mirovina do potvrde tzv. harača, odnosno kriznog poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:37