SUPROTNE PORUKE

Sindikati protiv rezova u javnom sektoru, poslodavci tvrde da su nužnost

Vilim Ribić
 Goran Mehkek / CROPIX

Čelnici sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) uputili su u četvrtak, uoči početka sastanka članova Gospodarsko-socijalnog vijeća u Vladi, potpuno suprotne poruke u vezi mogućih rezova u javnom sektoru - dok se sindikalci oštro suprotstavljaju rezovima, poslodavci smatraju da su oni nužnost.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je kako do daljnjeg nema potrebe za rezanjem plaća u javnom i državnom sektoru, a dosadašnje Vladine mjere pokazale su se kao "mazanje vrata masnoj guski".

Sever: Greška je rezati javni sektor dok je privatni u teškoćama

"Očito je da se planira pritisnuti državne i javne službe da prihvate rezove. Mi dolazimo sa sasvim jasnim stavovima da to treba biti zadnja linija obrane, o kojoj će se razgovarati kad sve drugo padne", rekao je novinarima Sever uoči sastanka.

Svi ozbiljniji analitičari upozoravaju, na temelju spoznaja iz velike krize iz 2008. godine, da je katastrofalna pogreška u trenutku kada privatni sektor teško funkcionira rezati javni sektor, jer on još koliko-toliko održava potražnju i potrošnju i tako pomaže privatnom sektoru. Ako se i on odreže tone se sve dublje, ustvrdio je Sever.

Za dosadašnje Vladine mjere kaže da su dobre za dio onih koji su zbilja teško ugroženi, ali prvenstveno će veliki poduzetnici dobiti izdašne svote novca da zadrže radnike na minimalnoj plaći, a kad sve prođe opet sebi isplaćivali dobiti, kao što su radili i prije.

Predložio je Vladi da kao država uđe u suvlasnički odnos s poslodavcima za iznose koje će dati, a oni će to s vremenom isplatiti.

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je da su spremni razgovarati o svemu iz solidarnosti prema hrvatskim radnicima, ali ta solidarnost mora ići na korist radnika i gospodarstva.

Ribić: Radnici će nastradati unatoč svim mjerama

"Mi smo sindikati i ne možemo biti nesolidarni s radnicima koji će ovako i onako nastradati, unatoč svim mjerama koje uglavnom idu u korist poduzetnika", rekao je Ribić.

Ribić ističe da nema nikakve logike da se smanjuju plaće u javnom sektoru, što ne vide ni Institut za javne financije, Europska komisija, kao i europske države, jer su svi to naučili iz teških zabluda za prošle krize.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je da treba uspostaviti nadzor nad sredstvima koje je Vlada namijenila za pomoć gospodarstvu.

"Želimo razgovarati o stvarnom životu, Vlada je upucala u gospodarstvo gotovo 80 milijardi kuna", ističe Novosel.

Sindikati žele uspostaviti javnu kontrolu nad sredstvima koja su isplaćena gospodarstvu, uz popis poslodavaca koji imaju pravo na mjere, pa da se onda može razgovarati o drugim racionalizacijama.

"U ovom trenutku imamo heroje koji dolaze na posao, imamo radnike koji nisu krivi što sjede kod kuće, za njih država treba učiniti sve da im pomogne na druge načine jer sa 40000 kuna se ne može preživjeti", kaže Novosel.

Majetić: rezanje plaća u javnom sektoru je nužnost

Za razliku od sindikalaca, glavni direktor HUP-a Davor Majetić ustvrdio je kako je rezanje plaća u javnom sektoru nužnost, kao i u privatnom sektoru.

"Nitko u privatnom sektoru neće rezati plaće zato što to želi nego zato jer mora. Ovisno o stanju u državnoj blagajni, prihodima,rashodima, vjerojatno će i država morati rezati dio svojih rashoda, pa će to uključivati i plaće u javnom sektoru”, kazao je Majetić.

O sindikalnoj inicijativi da se minimalna plaća privremeno poveća na 4000 kuna Majetić je rekao kako dizanje plaća i troškova u krizi ne zvuči kako razuman prijedlog.

Na kritike sindikata da Vladinim mjerama išlo više na ruku poslodavcima Majetić odgovara da će sav novac koji će država bespovratno dati poslodavcima ići za plaće radnika.

"To je socijalna mjera - radnici će imati sigurna primanja, a s druge strane čuvaju se radna mjesta", ističe Majetić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 15:02