SLUČAJ JANČIĆ

Sindikati: Smjestili mu otkaz jer ugrožava ravnatelja HRT-a'

Zagreb, 240907.Anketa u prostorijama htv-a povodom novih pravila na slovenskoj televiziji vezano za oblacenjeVeljko Jancic.Foto Sasa Midzor Sucic / CROPIX-j2-
 Saša Midžor Sučić/CROPIX

ZAGREB - Podružnica Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u tvrdi kako je u slučaju otkaza Veljku Jančiću , producentu i bivšem kandidatu za mjesto glavnog ravnatelja HRT-a, izvršena manipulacija. Naime, vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac odlučio je pokrenuti postupak protiv Jančića, među ostalim, zbog navodnih štetnih ugovora, kao i štete od 920 kuna na račun putnih troškova.

- Koordinacija sindikata trebala se očitovati u roku od osam dana o namjeravanom otkazu kolegi Jančiću.

No uslijedilo je usmeno požurivanje i pritisak poslovodstva HRT-a na sindikate. Uslijed tog pritiska, već sutradan se sastala Koordinacija sindikata. Kako je Željko Valčić, predsjednik Sindikata novinara HTV-a, a koji je istodobno i predstavnik u Koordinaciji, bio na godišnjem, u neformalnom mailu Koordinaciji poslao je svoje načelno neslaganje s otkazom i ovlastio zamjenika Krešimira Zubčića da sazove sastanak na kojem će Izvršni odbor SNH raspraviti o slučaju.

Stav Izvršnog odbora bio je da ni u kojem slučaju ne postoji razlog za otkaz, već se nakon normalnog dokaznog postupka, eventualno mogla izreći neka druga, blaža mjera. Međutim, predsjednica Koordinacije sindikata HRT-a Marija Tibljač Žonja nije željela pričekati i samo 24 sata nakon što je poslodavac zatražio mišljenje na sastanku Koordinacije ekspresno je donesena odluka o tome da sindikati prihvaćaju otkaz.

Navodno je sedam HRT-ovih sindikata glasovalo za otkaz, a tri, među kojima je i Sindikat novinara, protiv, ali o tome ne postoji ili nije dostupan pisani trag - stoji među ostalim u priopćenju Podružnice SNH - HTV. Također, navode kako je teško oteti se dojmu da je glavni razlog za otkaz rješavanje potencijalnog konkurenta, koji je svojim kandidaturama na natječajima za glavnog ravnatelja HRT-a ugrozio izbor aktualnog poslovodstva na čelu s v. d. glavnog ravnatelja.

- Isto tako, teško je ne povjerovati da je poslodavac kupio glasove dva sindikata unutar Koordinacije. Naime, sin predsjednika jednog sindikata te kćer predsjednika drugog sindikata koji čine Koordinaciju, ne tako davno, primljeni su u stalni radni odnos i to u situaciji najavljene racionalizacije poslovanja - stoji u očitovanju koje je upućeno i Programskom vijeću HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:09