NOVA PRAVILA

Sindikati: Sustav nije spreman za covid potvrde, prava drama slijedi za tjedan dana; Fuchs: Ne očekujem veće probleme

‘Vjerujem da će u Zagrebu biti dovoljno mjesta za testiranje, no u manjim sredinama tih punktova nema dovoljno‘, rekla je Lovrić

Prazna učionica, Ilustracija

 Damjan Tadic/Cropix

- Sustav nije spreman. Ipak se radi o ishitrenoj odluci. Mi načelno nemamo ništa protiv testiranja, protivimo se obaveznom cijepljenju jer svaka prisila stvara frustracije i otpor - kaže predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nada Lovrić, komentirajući situaciju uoči 16. studenoga i uvođenja obaveznog testiranja ili predočenja covid potvrde za zaposlene u javnim i državnim službama.

Pribojava se kako će funkcionirati obaveza testiranja, s obzirom na upitnu dostupnost testnih punktova, unatoč popisu od preko 6000 lokacija na kojima građanima mogu obaviti test. Organizacija je suspektna jer nije rečeno da zdravstvene ustanove s popisa ujedno imaju i obvezu testiranja. U nekim su ljekarnama već najavili kako neće obavljati testiranje građana jer za to nemaju uvjete.

- Vjerujem da će u Zagrebu biti dovoljno mjesta za testiranje, no u manjim sredinama tih punktova nema dovoljno. Upitna je njihova dostupnost. Više me plaši što će biti onih koji se žele testirati, a neće dobiti na vrijeme rezultate testa ili se naprosto neće stići testirati, ali ne svojom krivnjom. Ako ne pribave negativan test, tko će ih u školama mijenjati? - pita Lovrić.

image

Nada Lovrić

Damir Krajac/Cropix

Po njezinoj procjeni, dramatično stanje ne bi trebalo biti od utorka, jer je riječ o 'krnjem' tjednu, u kojemu niz škola spaja praznik (četvrtak) s nenastavnim danom (petak). To znači, tumači Lovrić, da će u tjednu pred nama biti dovoljno jedno testiranje zaposlenika.

- Mislim da će puno složenija situacija biti u tjednu nakon. Zato pravu dramu očekujem idući ponedjeljak - kaže predsjednica NSZSŠH, najavljujući da će sindikat pružati pravnu zaštitu članovima koji se ne žele cijepiti niti testirati.

Fuchs ne očekuje velike probleme

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u nedjelju da će u školama biti "nekih problema" dok se ne uhoda uvođenje covid potvrda, ali ne očekuje velike probleme jer su škole dobile upute Stožera civilne zaštite i dodatne upute Ministarstva.

Čelnici institucija će organizirati provjeru covid potvrda, testova ili o kojem se već dokazu bude radilo, imamo listu mjesta gdje se mogu obaviti testovi dva puta tjedno, i to je manje više poznato. Ne očekujem da bi trebalo biti većih problema, rekao je Fuchs novinarima tijekom obilaska ovogodišnjeg Interlibera.

Fuhs je odbacio kritike sindikata da nisu dobili detaljne upute kako će provoditi mjere.

"Ne znam što misle da će se zbivati. Mi znamo koliko bi se našeg osoblja trebalo testirati, po našim evidencijama je to 22.500 ljudi", kazao je ministar dodavši kako oni koji se ne žele ni cijepiti niti testirati neće moći ući u prostorije institucija.

U takvim slučajevima prvo se može krenuti s opomenama, otkazi sigurno nisu prvi u tom procesu, poručio je, a za organizaciju su zaduženi ravnatelji institucija.

Imamo velikih škola s 800 učenika i vrlo malih s 15 učenika, isto je sa sveučilištima. Neće Ministarstvo ići po školama i organizirati nastavu, kazao je Fuchs i izrazio nadu da pred školama neće biti prosvjeda. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:53