NASTAVAK AKCIJA

Sindikati: Tijekom školskih praznika stajat ćemo pred zgradom Ministarstva obrazovanja

Predstavnici dvaju sindikata najavili su pokretanje online-peticije na čije potpisivanje pozivaju sve građane

 Matija Kroflin, Željko Stipić

 Lucija Ocko/Cropix

Sedam dana od prosvjeda djelatnika u obrazovanju i znanosti, predstavnici dvaju sindikata najavili su prvi korak u daljnjim aktivnostima, pokretanje online-peticije na čije potpisivanje pozivaju sve građane. Najavili da će ta dva sindikata od idućeg tjedna svakoga dana biti pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– To ćemo raditi toliko dugo dok se naši problemi ne počnu rješavati, dok ne pristanu s nama razgovarati. Pozivam sve zaposlenike ali i građane da potpišu peticiju i da nam pomognu da se izborimo za primjerenu poziciju ova dva ključna sustava u zemlji. Ministar nema problema sa sindikatima već s uredbom koja je stvorila probleme desecima tisuća građana, izjavio je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti.

image

Matija Kroflin

Lucija Ocko/Cropix

Smisao peticije je, dodao je, informiranje i motiviranje ne samo zaposlenih u obrazovanju i znanosti, već svih građena, na probleme u sustavu.

Željko Stipić iz Preporoda smatra kako građane neće trebati "vući za rukav" na potpisivanje peticije.

image

Željko Stipić

Lucija Ocko/Cropix

– Da bismo mogli ići dalje sa sindikalnim akcijama, naši članovi moraju znati da se sprema nešto veliko. Iza nas sindikata i nastavničkih grupa koje nas podržavaju podrška je barem deset puta veća no one na Markovu trgu. Kad vidimo koliko ćemo potpisa skupiti, najavit ćemo daljnje akcije, izjavio je Stipić, uz navod kako iza sindikalnog pritiska ne stoji politika.

Na konferenciji za novinare govorile su i predstavnice Facebook nastavničkih grupa ‘45 minuta‘ i ‘Nastavnici organizirano‘. Sindikati imaju podršku i od treće grupe (‘Školska zbornica‘), no njihovog predstavnika nije bilo na konferenciji za novinare.

– Ako nismo jedinstveni, onda smo slabi. U suprotnom smo najsnažnija vojska u ovoj državi, poručila je Tamara Šoić iz grupe ‘45 minuta‘.

Ivana Valjak Ilić iz ‘Nastavnici organizirano‘ izjavila je kako njihova grupa okuplja više od 20 tisuća zaposlenika svih profila u obrazovanju.

- U štrajku 2019. nastavničke grupe su produljile trajanje štrajka. Ako želimo zasluženu poziciju među javnim službama, naša najveća snaga mora biti jedinstvo. Obrazovanje je već godinama neželjeno dijete, naš resor ostaje posljednji koji dobiva ministra, rekla je.

Sindikalci poručuju kako će među potpisnicima biti veliki broj članova drugih sindikata. Naime, za svoje akcije nemaju podršku Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

– Bez jake vojske ne ulazite u odlučujuće sukobe. Sada će svaki naš član imati priliku reći stojim iza toga. Vidjet ćemo hoće li doći do prosvjeda, hoće li biti kombinacija prosvjeda i štrajka, no poruka ministru Radovanu Fuchsu i premijeru Andreju Plenkoviću jest – hajmo sjesti i riješiti problem, dok ne bude kasno, poručili su.

Podsjetimo, sindikati se protive prijedlogu Vladine uredbe o koeficijentima za izračun plaća u javnim službama. Tvrde da pojedina radna mjesta u obrazovanju i znanosti imaju niže koeficijente od povezivih radnih mjesta u drugim javnim službama.

Na konferenciji za novinare ponovo nisu istaknuli konkretne zahtjeve u smislu korekcije uredbe o koeficijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:37