MINISTAR RADA

Sindikati traže 13. plaću, veći regres... Aladrović: ‘Ti zahtjevi su izdašni, a u ovom trenutku nisu realni‘

Čelnici sindikata su zatražili 13. plaću, rast osnovice i povećanje materijalnih prava

Josip Aladrović

 Damir Krajac/Cropix

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović komentirao je zahtjeve koje su sindikati javnih službi u ponedjeljak iznijeli u pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru, javlja N1.

'Mi smo uzeli neko vrijeme da vidimo što to znači financijski, svi se možemo složiti da su izrazito izdašni i u ovom trenutku nisu realni', kazao je ministar o traženjima sindikata.

Čelnici sindikata su, naime, zatražili 13. plaću, rast osnovice i povećanje materijalnih prava. Upozorili su i da Hrvatska treba povećati cijenu rada.

'Očekujem da ćemo za pregovaračkim stolom postići neki kompromis', poručio je ministar objašnjavajući da je Hrvatska u situaciji kad će joj sljedeće godine vjerojatno odobriti ulazak u eurozonu te da i zbog toga treba voditi računa o financijama.

'Za realne scenarije jesmo, ali ono što je jučer predstavljeno nadilazi financijski potencijal Republike Hrvatske', kaže ministar.

'Očekujem da ćemo još neko vrijeme nalaziti balans, očekujem da ćemo se uspjeti dogovoriti, naravno u realnim okvirima', zaključuje.

Podsjetimo, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić rekao je jučer kako je došlo vrijeme da u Hrvatskoj uvedu 13. plaću 'ne samo za javne službe već za sve radnike u zemlji', piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 07:46