NAJAVILI PROSVJED

Sindikati tražili sastanak s ministrom Fuchsom, njegov savjetnik im poručio: ‘Želite da vas ministar unese u zgradu?!‘

Sindikat znanosti i Preporod dobili su potporu SSSH i Nezavisnih hrvatskih sindikata

Sindikalni predstavnici pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja

 Nera Simic/Cropix

Ako Vlada ne udovolji zahtjevima za korekcijom koeficijenata zaposlenih u obrazovanju i znanosti, Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, uz potporu Saveza samostalnih sindikata, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Školskog sindikata Preporod spreman je za veliki zajednički prosvjed, najavili su predstavnici Sindikata znanosti, okupljeni pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

- Od ministara i premijera Andreja Plenkovića dolaze poruke - socijalni dijalog je kada se mi hvalimo, a vi šutite. Ako kritizirate, onda nećete s nama sjesti za zajednički stol. To je s demokratskog i političkog stajališta apsolutno neprihvatljivo. Ministar rada Marin Piletić možda ne zna što govori, no premijer ovakve stavove svojih ministara ne bi smio dopuštati - poručio je Matija Kroflin, glavni tajnik Sindikata znanosti.

Sindikati su, dodao je, razočarani načinom na koji je Ministarstvo znanosti pristupilo procesu donošenja uredbi o koeficijentima.

- Naše je ministarstvo katastrofalno zakazalo jer nije radilo na primjerenoj poziciji obrazovanja i znanosti u sustavu koeficijenata javnih službi. Umjesto toga slušamo budalaštine o našoj politizaciji. Ako u narednih dan, dva ne dođe do pomaka i korekcija koeficijenata, reagirat ćemo još agresivnije. Štrajk je uvijek opcija koja dolazi na kraju, kada se sve druge mogućnosti iscrpe - rekao je Kroflin.

Predstavnici sindikata očekuju sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom "koji je proveo život u ovom sustavu". Do sastanka u utorak nije došlo, unatoč tome što je ministar, prema riječima svoga glavnog savjetnika Bože Pavičina, čekao predstavnike sindikata u zgradi Ministarstva.

- Mi smo ih čekali, ova se vrata sama otvaraju, ne treba ni kucati na njih. Što se tiče zahtjeva sindikata, u njima nisu tražena povećanja koeficijenata ni za jedno radno mjesto. Zahtjevi su općeniti - izjavio je Pavičin, što su sindikalni predstavnici demantirali izjavom kako je riječ o konkretnim zahtjevima na 15-ak stranica, a na koje Ministarstvo nije odgovorilo punih 12 dana.

Na upit novinara hoće li pozvati predstavnike Sindikata znanosti na razgovor, Pavičin je odgovorio kako sindikati unaprijed govore da je riječ o ispraznom razgovoru.

- Ovo nije način. Što bi željeli, da ih ministar unese u zgradu? - upitao je Pavičin.

Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra apsolutno neprihvatljivim da vlast koja se zaklinje u nacionalne interese ne posvećuje dovoljnu pažnju sustavima obrazovanja i znanosti, a Mladen Novosel iz SSSH je poručio kako Vlada nema sluha za socijalni dijalog.

- Znanost i obrazovanje dovedeni su u poziciju sektora niže vrijednosti. Znanost nikome nije u interesu, a mi to ne možemo dozvoliti. Nemojte nam govoriti kako nema novca, ima ga dovoljno, samo je pitanje je li rezerviran za politički podobne ili za razvoj - poručio je.

Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti, poručio je kako će uredbe koje bi Vlada trebala donijeti do 1. ožujka trajati idućih 20-ak godina. - Mi smo po sadašnjem prijedlogu Vlade jednostavno zakinuti i degradirani. Očekujemo da se s nama sjedne za stol, ali ne i da se fingira folklorno sastančenje - poručio je.

Iz Sindikata Preporod i Sindikata znanosti i za iduće dane najavljuju okupljanja sindikalnih predstavnika pred zgradom na zagrebačkim Sveticama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:30