U MINISTARSTVU OBRAZOVANJA

SINDIKATI UOČI NASTAVKA PREGOVORA S VLADOM 'Tražit ćemo očitovanje Vlade RH o svakom od naših zahtjeva'

Sanja Šprem, Branimir Mihalinec
 Dragan Matić / CROPIX

Pregovori obrazovnih sindikata počeli su u ponedjeljak, a nastavljeni su danas u Ministarstvu obrazovanja.

Čelnici obrazovnih sindikata Branimir Mihalinec i Sanja Šprem dali su izjave uoči sastanka u Ministarstvu s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem, prenosi N1.

"Danas ćemo na sastanku ponovno definirati naše zahtjeve, iznijet ćemo ponovno sve. Tražit ćemo očitovanje Vlade RH o svakom od naših zahtjeva. Danas štrajk teče istim intenzitetom. Imamo učeničke domove koji moraju obavljati posao i tu uvijek imamo malo manji broj ljudi koji su tada u štrajku", kazao je Mihalinec.

Što se tiče Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, u Primorsko-goranskoj županiji odaziv je 86 posto, a u Zadarskoj 84 posto.

Na njega se nadovezala Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja komentirajući ponudu ministra Aladrovića po modelu "2+2+2" posto.

"To je ponuda za 11 sindikata javnih službi, koji pregovaraju za osnovicu plaće. Ono što konkretno znači za sustav obrazovanje je nekakvo obećanje da će se na nečemu raditi. I ako se na tome neće raditi, onda će zaposlenici dobiti utješnu nagradu od 2 posto", pojasnila je Šprem.

Danas, podsjetimo nastave nema u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a u srijedu će se štrajkati u cijeloj Hrvatskoj. U četvrtak štrajkaju Istarska i Šibensko-kninska, a u petak Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.

"U Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, štrajk je proveden u 20 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova, u kojima djeluju podružnice Sindikata Preporod. Prema podacima pristiglim iz škola u Primorsko-goranskoj županiji štrajkalo je 86,30% zaposlenika, a 91,67% u Zadarskoj županiji.

Od ukupno 340 člana Preporoda, u 20 osnovnih i srednjih škola na području Primorsko-goranske i Zadarske županije, u štrajku je sudjelovalo 296 člana", navedeno je u priopćenju Sindikata Preporod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:05