‘NEĆEMO SLUŽBENIKA‘

Sindikati zdravstvenih radnika odbili sastanak s predstavnicima ministarstva: ‘Hoćemo Beroša osobno!‘

Sindikati su tražili da ih primi ministar ili državni tajnik, a ponudili su im, kažu, sastanak sa službenikom koji ni o čemu ne odlučuje

Stjepan Topolnjak

 Vanesa Pandzic/Cropix

Čelnici sindikata zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja odbili su u petak razgovor o svojim zahtjevima s predstavnicima Ministarstva zdravstva jer oni, kažu, ne donose nikakve odluke, pa sastanak nije ni održan, a sindikati traže da ih idućeg tjedna primi ministar Vili Beroš.

Tražimo da nas primi ministar ili barem državni tajnik, a ponudili su nam sastanak s "nekim neimenovanim službenikom koji ni o čemu ne odlučuje", rekao je novinarima predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

Odbijaju, kaže, sastanak s pravnom službom jer oni bez ministra ni o čemu ne mogu donijeti odluku.

"Očekujemo da nas ministar idućeg tjedna pozove na sastanak. U suprotnom, neka otvoreno kaže da mu u sustavu ne trebaju nezdravstveni radnici kojima ne želi podići koeficijente", poručio je Topolnjak.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak istaknula je da traže odgovor na pitanje - tko je odgovoran za šutnju zdravstvene administracije?

Sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi okupili su pred sjedištem Ministarstva na Ksaveru pedesetak članova iz cijele zemlje, jer se ne poštuju odredbe Granskog kolektivnog ugovora i nije riješeno pitanje koeficijenata za sestre i nemedicinsko osoblje.

Povod je bilo jučerašnje odgađanje rasprave o Granskom kolektivnom ugovoru, koji istječe krajem ožujka.

Medicinske sestre, tehničari i nemedicinsko osoblje traže da im se vrati dodatak od tri posto, ukinut za vrijeme mandata premijera Zorana Milanovića, ali i imaju i niz drugih zahtjeva koji žele iznijeti osobno Berošu.

Sindikalni čelnici istaknuli su da već godinama inzistiraju na boljim uvjetima rada i korekciji koeficijenata, koje su dobili drugi javni sektori. Njihove zahtjeve, tvrde, zdravstvena administracija već godinama sustavno ignorira.

"Idući tjedan nas mora pozvati ministar na sastanak. Ako nas ne budu zvali, opcije su jači pritisak, pa i štrajk ako se ne pokrenu kolektivni pregovori", rekla je Prašnjak.

Premda ih je na današnjem prosvjedu bilo tek nekoliko desetaka, poručuje da će ih se sljedeći put okupiti nekoliko tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 15:54