REPORTAŽA S VELESAJMA

Siniša (44): ‘Žena me natjerala!‘; Sandra (68): ‘Prepala sam se kad sam vidjela što se događa‘

Siniša Crneković nikada nije bio zaražen covidom-19, a ovo mu je bila prva doza cjepiva: ‘Žena me natjerala‘
Cijepljenje na Velesajmu
 Davor Pongračić/Cropix

- Gledajte, brojke rastu i uvode se restrikcije. Prije sam bio neodlučan, no mislim da je sada potrebno cijepiti se. Ne znam koliko je zapravo cjepivo dobro. Vjerojatno ima neki učinak - priča nam Siniša Crneković (44) dok stoji u redu za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu.

Siniša, kao i mnogobrojni Zagrepčani, jutros je odlučio otići cijepiti se. Nisu mu smetali hladno jutro i magla u kojoj se, kod šestog paviljona Velesajma, nazire poveći red. Proteže se od ulaza u zgradu, prolazi pokraj rampe i porte, a završava na Aveniji Dubrovnik. Red je dugačak stotinjak metara. U njemu su osobe različitih godina, kao i raspoloženja. Jedni u redu stoje u razmaku od metar i pol, kako se predlaže epidemiološkim mjerama, dok su neki u neposrednoj blizini. Jedni na licu imaju masku, a drugi bez njih udišu hladni zagrebački zrak. Svi oni čekaju isto - ubrizgavanje cjepiva Pfizera, Moderne ili Johnsona & Johnsona kako bi prevenirali zarazu covida-19. Razlozi njihove odluke za cijepljenje su različiti - posao, zdravlje ili zasićenost mjerama.

image
Siniša Crneković
Davor Pongracic/Cropix
image
Cijepljenje na Velesajmu
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix

Na Velesajmu je cijepljenje počelo danas u osam sati, a trajalo je do podneva. Prema rasporedu, danas je bilo moguće primiti prvu ili drugu dozu cjepiva po odabiru.

Siniša nikada nije bio zaražen covidom-19, a ovo mu je bila prva doza cjepiva. Dosad se nije cijepio, ali s razvojem epidemiološke situacije u Hrvatskoj na to ga je potaknula i supruga.

- Žena me natjerala - komentirao je uz osmijeh i dodao da ne zna hoće li se odlučiti i za treću dozu.

Za razliku od Siniše kojeg je supruga uvjerila da se cijepi, drugi su se to odlučili učiniti samostalno.

- Mislim da ova situacija s koronavirusom neće uskoro završiti, čak i da tome nema kraja - govori nam Matija Boras (34). Zatekli smo ga kako čeka u redu. Bio je u sredini, no brzo je napredovao.

- Došao sam prije pet minuta, sve ide dosta brzo - rekao je Matija kroz masku. Otkrio nam je da će mu ovo biti prva doza. Ranije je razmišljao, kaže, o cijepljenju, ali bio je neodlučan zbog situacije koja ga je okruživala. Pitao se je li ono zaista neophodno.

Među ljudima u redu bila je i Sandra Beganović Đura (68). Ona je u siječnju preboljela koronavirus, ali ne bez poteškoća. Tijekom bolesti je, naime, razvila upalu pluća. Nakon zaraze, od covida-19 su je štitila antitijela, a sada se prvi put odlučila cijepiti.

image
Sandra Beganović Đura
Davor Pongracic/Cropix

- Prepala sam se kad sam vidjela kako brojke rastu. Situacija ne ide na dobro. Kako više nemam antitijela, odlučila sam se cijepiti - priča Sandra. Dodala je da je prerano da već sada odluči hoće li uzeti treću dozu ili neće.

Posve različite razloge za cijepljenje imala je Magdalena Vrgoč (21). Na to ju je, kaže, primorao posao, a prije na cijepljenje nije niti pomišljala.

- Treću dozu ne mislim primiti. To će se jedino dogoditi ako me netko prisili - unaprijed je odbacila mogućnost novouvedene treće doze. Kad smo je sreli, Magdalena je u redu čekala pola sata, a njena je strpljivost ubrzo rezultirala prvom dozom cjepiva.

image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix

Red je nastavio napredovati prema ulazu u paviljon. Korak po korak ljudi su se bližili krajnjem cilju, primanju cjepiva koje će im omogućiti jednostavnije funkcioniranje pojedininih aspekata života. Jedan od njih je putovanje, a upravo je ono na cijepljenje ponukalo Laru Ferenčić (24).

Ona je u društvu sa svojom prijateljicom isto čekala prvu dozu. Uz putovanja koja planira, otkriva, paviljon 6 odlučila je posjetiti i zbog faksa. Navela je da prije nije imala potrebu cijepiti se.

- Uz lakše ispunjavanje mojih želja, na odluku su utjecali i stalni napisi u medijima koji opisuju situaciju vezanu uz bolest - priznaje Lara.

image
Lara Ferenčić
Davor Pongracic/Cropix

Iako su motivi za cijepljenje bili različiti, ipak je prevladavao jedan - zaštita sebe i drugih. Taj razlog pokrenuo je i Marija Popovića (44) koji je čekao na početku reda.

On je, kao i ostali naši sugovornici, čekao prvu dozu cjepiva. Na to su ga nagnale obiteljske i osobne prilike.

image
Mario Popović
Davor Pongracic/Cropix

- Idem se cijepiti zbog obiteljskih prilika, zbog njihove i svoje zaštite. Inače i sam imam zdravstvenih teškoća, a punica mi je nedavno završila na operaciji srca - objašnjava svoje razloge Mario dok se red polagano pomiče.

Smatra da alternativa cjepivu ne postoji i vjeruje da je sada bolje pregrmjeti cjepivo, nego se kasnije zaraziti, a do sada nije imao covid-19. Rekao je da svi iz njegove obitelji namjeravaju primiti i treću dozu, pa i on.

- Korona se ne stišava i vjerujem da će treća doza biti potrebna - zaključio je Mario.

image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:21