ANALIZA REZULTATA

Siniša Hajdaš Dončić: ‘SDP treba promjenu, od jeseni krećemo s novim vjetrovima‘

Potpredsjednik stranke analizirao je rezultate i najavio nove poteze koji slijede nakon drugog kruga izbora
Siniša Hajdaš Dončić
 Boris Kovačev/Cropix

Drugi čovjek SDP-a, potpredsjednik Siniša Hajdaš Dončić koji je na izborima bio koordinator za sjeverozapadnu Hrvatsku gdje je stranka i najbolje prošla na izborima, analizira rezultate i najavljuje poteze koji slijede nakon drugog kruga.

Čini se da je glavno pitanje u SDP-u je li čaša napola puna ili napola prazna?

- Dobro ste detektirali. Ako gledamo razinu Hrvatske, SDP je zadržao ili će zadržati sve gradove i općine. Uz to, dobili smo vlast u Korčuli i imamo velike šanse pobijediti u Makarskoj. Vjerujem da ćemo Rijeku zadržati, a posebno nas veseli što nekoliko naših kandidata za župane ulazi u drugi krug. To su Mladen Kešer u Koprivničko-križevačkoj, Mihael Zmajlović u Zagrebačkoj, Ranko Ostojić u Splitsko-dalmatinskoj i Stjepan Mikulandrić u Karlovačkoj županiji.

Vjerojatno ćemo u Varaždinskoj županiji podržati Radimira Čačića za župana i dogovoriti suradnju u Županijskoj skupštini, a naš kandidat za gradonačelnika Varaždina Neven Bosilj ima šanse pobijediti Ivana Čehoka u drugom krugu. Dobre šanse imamo u Zadru, a naš kandidat je u drugom krugu u Šibeniku. SDP će imati vlast u nešto više gradova i općina nego što je imao dosad.

Ostaje vam problem Zagreba...

- Točno. I u Splitu i Osijeku gdje je naš kandidat kasno ušao u kampanju, ali se dobro borio za drugi krug. Ako se može ostvariti dobar rezultat u Primorsko-goranskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, onda se kvalitetnim rješenjima i pomlađivanjem stranke to može i u drugim dijelovima Hrvatske.

Nema razloga za bacanje koplja u trnje, tim prije što imamo suradnju s Možemo! u Zagrebu, a također i u Splitu. Na našim je članicama i članovima, koji će biti u predstavničkim tijelima u Zagrebu i Splitu, da se svojim radom dokažu za sljedeći izborni ciklus.

Niste li u Zagrebu već zakasnili s promjenama? Lijevi birači su našli svoju opciju u platformi Možemo! i zašto bi se vraćali SDP-u?

- Svijet se mijenja, birači se mijenjaju. Svaki izborni ciklus u Hrvatskoj i Europi donosi nov sadržaj i nove ljude. Nitko ne zna što će se dogoditi za četiri godine. Uz kvalitetan rad i rješenja koja naših pet zastupnika u Skupštini može ponuditi, ne vidim zašto SDP ne bi ponovno mogao rasti u Zagrebu.

Tim prije što su se stvari u SDP-u Grada Zagreba raščistile, dio SDP-a koji je surađivao s Milanom Bandićem je otišao, a naši će zastupnici imati sve vrijeme ovoga svijeta da pokažu da i SDP ima rješenja za komunalnu politiku u Zagrebu. Nitko im neće uzeti mikrofon, niti sprečavati medijske nastupe.

Hoće li nakon izbora biti mira u SDP-u?

- Ne vidim prevelike fluktuacije i borbe. SDP se treba promijeniti i završiti procese koje smo počeli, a tiču se naših evidencija i rješavanja stvari koje su bile gurnute pod tepih. Od jeseni, odnosno parlamentarnog zasjedanja krenut ćemo s novim vjetrovima. Sad smo fokusirani da pomognemo svojim kandidatima u drugom krugu. Tada ćemo podvući crtu i napraviti analize.

Kažete da se SDP treba promijeniti. Što to znači, konkretno u Zagrebu?

- To znači nove ljude, nove ideje. Ne isključujemo ljude koji su bili dobri i aktivni u ovoj kampanji, nego trebamo nove sadržaje i programe.

Znači, nakon raspuštanja vodstva raspustit ćete i članstvo u zagrebačkom SDP-u?

- Prerano je o tome govoriti. Nakon drugog kruga i pobjede Tomislava Tomaševića, kojeg podržavamo, napravit ćemo kompletnu analizu ne samo Zagreba, nego cijele Hrvatske i povući poteze koji su najbolji za SDP.

Zašto Joško Klisović nije postigao bolji rezultat u Zagrebu?

- Ne mogu sa sigurnošću reći. Pretpostavljam da se većina lijevih birača, kada se vidjelo da Tomašević dobiva izbore, okrenula njemu ne želeći riskirati rasipanje glasova. Možemo!, međutim, može formirati većinu u Skupštini sa SDP-om i mi ćemo nakon puno godina prvi put participirati u vlasti u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:46