ISTRAGA USKOKA

‘Siniša Varga i dvojica pomagača izvlačili novac iz HZZO-a, međusobno si podijelili 256.000 kn‘

Dok je bio ministar zdravlja tvrtki suradnika osigurao poslove vrijedne 634.000 kuna te 686.000 kuna
Siniša Varga

Nakon što je Saborsko mandatno-imunitetno povjerenstvo na zahtjev DORH-a jednoglasno i bez rasprave skinulo imunitet bivšem ministru te zastupniku Siniši Vargi, USKOK je na temelju kaznene prijave donio rješenje o provođenju istrage protiv Varge i još dvojice osumnjičenika. Njihov navodni krimen su kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganje u zloporabi, te nezakonito pogodovanje i pomaganje u istom (ne)djelu.

Uskok sumnjiči Vargu da je od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje sa 58-godišnjakom kao stvarnim voditeljem poslovanja dva trgovačka društva te 60-godišnjakom, dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a. Imali su cilj, uvjeren je USKOK, da se značajno nepripadno materijalno okoriste ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe.

- Okrivljenici su navedeno realizirali putem tri ugovorena posla, za koje je Varga potpisao ugovore s navedenim trgovačkim društvima te Uredom ovlaštenog inženjera u vlasništvu 60-godišnjaka nakon čega je, kako bi se stvorio privid izvršenih usluga, Varga dogovorio izradu općenite i necjelovite dokumentacije – otkrivaju iz USKOK-a dodajući da je prijem te dokumentacije Varga osobno po sva tri ugovorena posla 19. prosinca 2012. potvrdio svojim potpisom iako je znao da navedeno nije bilo istinito.

Radilo se, objašnjavaju još tužitelji, o nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja 2013. i koji nikad nisu korišteni za poslovne potrebe tog Zavoda.

- Unatoč navedenom, HZZO je po sva tri ugovorena posla 8. siječnja 2013. u cijelosti izvršio plaćanja u ukupnom iznosu od 256.124,40 kuna za koji iznos je oštećen HZZO i koji iznos su okrivljenici međusobno podijelili – tvrdi još USKOK.

Tu potezima s druge strane zakona, čini se, nije kraj. Jer je Varga, sumnja USKOK, tijekom 2013. i 2014. godine, u istom svojstvu, dogovorio s 58-godišnjakom kako odgovornom osobom trgovačkog društva, "da će u okviru svojih ovlasti poduzimati radnje kako bi putem postupaka javne nabave osigurao tom društvu dobivanje unosnih poslova od HZZO-a prema uvjetima koji će mu odgovarati." Varga se s njime dogovarao, smatraju dalje, o trenutku raspisivanja javnog natječaja, o sadržaju natječajne dokumentacije te mu je dostavljao podatke HZZO-a koji su se odnosili na plan i predmet nabave.

- Na osnovi te dokumentacije su zaposlenici trgovačkog društva 58-godišnjaka, a po njegovu nalogu, sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje, na temelju koje je potom I. okrivljeni (Varga o.pa) raspisao javni natječaj za nabavu usluga održavanja i čišćenja, na kojem je kao ponuditelj izabrano upravo trgovačko društvo II. okrivljenog 58-godišnjaka – otkriva još USKOK prema čijem je izračunu, temeljem prikupljene dokumentacije, Varga osigurao trgovačkom društvu 58-godišnjaka, dobivanje poslova od HZZO 2013. godine vrijedne 634.227,78 kuna, a 2014. godine 686.586,51 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:45