KOMEMORACIJA

Sinj: Obilježena je 29. godišnjica pogibije petorice hrvatskih zrakoplovaca

Počast poginulim prijateljima i suborcima odao je i Zvonko Kovačević - Kova, jedini koji je preživio tragični let
Na fotografiji: Sinj
 Duje Klarić/cropix

Godišnjica pogibije petorice hrvatskih zrakoplovaca obilježena je u utorak u Sinju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika "Slomljeno krilo" u Šimcima, gdje se 26. siječnja 1992. srušio zrakoplov u kojim su bila šestorica hrvatskih branitelja.

U Sinju je u utorak obilježena 29. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnoga zrakoplovnog voda Split Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, koji su poginuli 26. siječnja 1992. u padu aviona AN-2 u Šimcima, naselju u blizini Sinja.

Kako je priopćeno iz MORH-a, ispred Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u obilježavanju obljetnice sudjelovali su zapovjednik 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila, pukovnik Stjepan Stepić i stožerni narednik Ivica Dundović iz 93. krila HRZ-a.

U znak sjećanja na poginule pilote i padobrance u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske misu zadušnicu služio je vojni kapelan kapelanije u Vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, otac Ivo Topalović, koji je tom prigodom rekao da su trenutci sjećanja i zahvale trenutci kada treba reći hvala.

"Dano nam je da otmemo zaboravu one koji su svoj život završili na tragu ljubavi. Oni su ostali dar našoj Domovini", rekao je.

Nakon mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno spomenika „Slomljeno krilo“ u Šimcima. Počast poginulim pilotima i padobrancima, uz njihove obitelji, odali su i članovi izaslanstva Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, Gardijske mehanizirane brigade, ratnih zapovjednika i pripadnika Samostalnoga zrakoplovnog voda Split i ostali uzvanici te predstavnici aeroklubova iz Sinja i Splita.

Počast poginulim prijateljima i suborcima odao je i Zvonko Kovačević - Kova, jedini koji je preživio tragični let prije 29 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:20