NA VAŽNU OBLJETNICU

Sinjani pokrenuli online peticiju da Zagreb dobije ulicu Marka Veselice

U sklopu te inicijative pokrenuta je i online peticija podrške, a do sada je prikupljeno nešto više od 1000 potpisa
Na slici Marko Veselica (u sredini).
 Neja Markicevic/Cropix

Klub Sinjana Zagreb ovih je dana obnovio svoju raniju inicijativu da se u gradu Zagrebu ulica ili trg imenuje po dr. sc. Marku Veselici.

Prvi prijedlog Odboru za imenovanja naselja, ulica i trgova Grada Zagreba, Klub Sinjana uputio je još u lipnju 2018., a sada su ususret obilježavanju 50 godina Hrvatskog proljeća odlučili intenzivirati svoje aktivnosti. Kako nam je kazao Davor Varenina, predsjednik Kluba Sinjana, u sklopu te inicijative pokrenuta je i online peticija podrške, a do sada je prikupljeno nešto više od 1000 potpisa.

- Sljedeće godine je velika i važna obljetnica - 50 godina Hrvatskog proljeća i voljeli bismo da se do tada naš prijedlog realizira i da se ulica ili trg u Zagrebu nazove imenom Marka Veselice, velikana hrvatske političke misli i djela. Nakon što smo prije dvije godine uputili prijedlog Skupštini grada Zagreba, dobili smo povratnu infromaciju da je Odbor za imenovanja uvrstio Marka Veselicu u svoj službeni fond iz kojeg se određuju imenovanja - kazao je Varenina koji je podsjetio i kako je saborski zastupnik Miro Bulj svojedobno kao gradski vijećnik predložio da se u Sinju postavi bista Marka Veselice na čijem je otkrivanju prošle godine u listopadu bio i premijer Andrej Plenković.

- I Grad Sinj je oko tog imenovanja poslao službeni dopis gradu Zagrebu - kazao nam je Varenina.

Vladislav Veselica, član obitelji Veselica, ranije je za medije kazao da se prvenstveno radi o časnom čovjeku, moralnoj vertikali, simbolu borbe za časne ideale.

“Marko Veselica od Hrvatske nije tražio ništa, dao joj je sebe, svoj život, snove...”, rekao je tada medijima Vladislav Veselica.

Klub Sinjana na svojoj Facebook stranici objavio je više tekstova o ovoj inicijativi i Marku Veselici u kojima podsjećaju kako je on postao vodeći hrvatski disident u razdoblju od 1972. do 1990. i simbol borbe za samostalnu Hrvatsku, te da je zbog verbalnog delikta proveo gotovo 12 godina u zatvorima bivše države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:20