FEŠTA U ALKARSKOM GRADU

Sinjani su trkalište zamijenili gradskim ulicama: ‘Svake godine partijam s ekipom do jutra, grad živi!‘

Dok je nebo iznad Sinja zasjalo u bojama raskošnoj vatrometa ulicama se orila "Sinju Grade" Dražena Žanka
 Duje Klaric/Cropix

Tip top sređene dame prešetavaju se sinjskom Pijacom. Muzika "trešti" iz svakog kafića, slavlje se, zna se, nastavlja do dugo u noć. Zgužvalo je debelo u sinjskim kalama, od gužve se jedva prolazi, piše Slobodna Dalmacija.

Dok je nebo iznad Sinja zasjalo u bojama raskošnoj vatrometa ulicama se orila "Sinju Grade" Dražena Žanka.

Ulice Sinja sve su prepučenije ljudima, dokaz tome je i činjenica više nema slobodnih mjesta ni u kafiću, ni na zidiću.

image

Fotografiranje s alkarskim momcima

Duje Klaric/Cropix
image

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix

Ekipa na Sinjskoj Pijaci dobro je raspoložena, dobra zabava je, kažu, planirana do jutarnjih sati, a ovoliku dozu dobrog raspoloženja Sinjani pripisuju velikoj dužnosti koju osjećaju prema njegovanju svoje tradicije i starih običaja bez obzira na njihov uzrast.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image

Vecernji ugođaj u centru Sinja nakon trke 307. Sinjske Alke i vatromet u čast slavodobitnika Frane Ivkovića

Duje Klaric/Cropix

Sinj je centar svita. Da proslave ovu povijesnu utrku i pobjedu nad Turcima prešli su ljudi, bome, i stotine kilometara. "Povukli" su iz Švicarske, Zadra, Biograda... Za početak smo popričali sa zgodnom Sinjankom Ivanom Tomašević kojoj je proslava Alke, podrazumijeva se, pod obavezno.

- Svake godine partijam s ekipom do jutra, no ove godine neću jer sutra ujutro radim. Nijednu godinu do sada nisam propustila Alku, a sad do Velike Gospe stalno će bit nešto na ulicama Sinja, okupljanje, slavlje. Grad živi! - rekla nam je ova ponosna Sinjanka koja je našem fotoreporteru pozirala bok uz bok alkarskim momcima koji su na Sinjskoj pijaci bili prava atrakcija. Nema onoga tko se s njima nije htio fotografirati.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix

Ivanina prijateljica Marta također je fetiva! Večeras najveću gužvu prognozira na Sinjskoj Pijaci i u Brnazama, rodnom mjestu pobjednika ovogodišnje Alke, Frane Ivkovića.

- Nadam se zabavi do jutra ha-ha - poručila nam je lijepa djevojka, koja do sada nije propustila ni jednu feštu povodom Alke, a prošle se godine čak vratila s Visa kako bi proslavila makar na nekoliko sati.

- Volimo Alku, njegujemo svoju povijest i običaje, nama je to nekako urođeno bez obzira na godine - veli Marta koja nam za kraj sa smiješkom poručuje - Kad će i Sinjanke počet nosit nošnju, sve cure sa sela je nose?

U ulici Andrije Kačića koja je doslovno pretvorena u klub na otvorenom naše je novinarsko oko zapazilo dvije zgodne dame koje su same sjedile u kutu. Julija i Dragana.

image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix

Julija i Dragana prijateljice su koje su u Sinj došle s muževima iz Splita. U Sinj djevojke, naime nisu došle gledati Alku, ali su, kažu, znale što rade kada su izlazak u ovaj grad tempirale na dan poznat po velikom slavlju.

- Slušaj, muževi su nam došli na svinjetinu, mi ne volimo svinjetinu pa smo otišle na ćevape - rekla je Dijana kroz smijeh tvrdeći da im se otkad su otišli pojesti gubi svaki trag. Što se tiče ostatka ovog double date- a cure kažu, nemaju plan, ali je jedno sigurno: - U Sinju je uvik dobro -. Što se tiče nastavka slavlja povodom Velike Gospe za tjedan dana, djevojke bi "izlet" rado ponovile, ukoliko im poslovne obveze to i dozvole, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:06