NAŠLI KRIVCA

Sinjani zapalili ‘Turudića‘ na karnevalu: Ipak, posebnu pozornost valja posvetiti transparentima...

Po u Sinju ustaljenoj tradiciji, Krnje je kriv za sve nedaće s kojima su se žitelji alkarskog grada susretali kroz minulu godinu dana

Sinjani su spalili krnju u liku Ivana Turudića

 Božidar Vukičević/Cropix

"Di si lipa" i "Di si radosti" pisalo je na transparentu kojega je na putu prema lomači nosio ovogodišnji sinjski Krnje u čijem liku je prepoznata osoba koja je nedavno izabrana na dužnost glavnog državnog odvjetnika - Ivan Turudić, piše Slobodna Dalmacija.

Po u Sinju ustaljenoj tradiciji, Krnje je kriv za sve nedaće s kojima su se žitelji alkarskog grada susretali kroz minulu godinu dana, a ponajprije za svakodnevne nesnosne prometne gužve i vrtoglavi porast cijena. Naravno, i za sve ostalo. Pa je Krnju za to, kako to i priliči, časni sud Krnjevalske udruge Sinj, osudio na smrt spaljivanjem.

Presuda je izvršena na licu mjesta uz zborno pjevanje "Neka njega vatra pali, odnijeli ga crni đavli...".

Spaljivanje Krnje na Trgu kralja Tomislava, popularnoj Pijaci, bio je središnji čin završnice pokladnih svečanosti.

U organizaciji Grada Sinja, Krnjevalske udruge grada Sinja i Turističke zajednice grada Sinja maškarana povorka u kojoj su, uz ostale, bile Sinjske mažoretkinje, maškarane udruge iz Obrovca (sinjskog), "Didi s Kamešnice" iz Gljeva, maškare iz Vrpolja i druge, a sve ih je predvodila Krnjevalska udruga Sinj, gotovo puna dva sata defilirala je gradskim ulicama.

Dolaskom na Pijacu svaka maškarana povorka se predstavila svojim kreacijama.

Na kraju je na zadovoljstvo okupljenog mnoštva upriličeno pošteno suđenje Krnji, skoro po ugledu na hrvatsko pravosuđe, mada se unaprijed znalo da će biti osuđen na spaljivanje. Kako je taj sinonim za sve nečastivo i zaslužio.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:30