POZNATI GRAĐANIN

Sinjani žele ulicu Vladimira Veselice: pokrenuta je i peticija, evo gdje je možete potpisati

‘Smatramo da cijeli život dr.sc. Vladimira Veselice zaslužuje valorizaciju i tako da dobije u svom rodnom kraju trajni znamen‘

Vladimir Veselica

 Screenshot

Sinjani u svojem gradu žele ulicu nazvanu po dr. sc. Vladimiru Veselici, a kako bi se to i ostvarilo, pokrenuli su digitalnu peticiju putem stranice Change.org, piše Slobodna Dalmacija.

"Ovime Vas pozivamo da potpišete ovu peticiju za imenovanje ulice u gradu Sinju imenom dr.sc. Vladimira Veselice (Sinj, Glavice Gornje 23.01.1938,. 11.12.2013. Zagreb), istaknutog hrvatskog intelektualca, ekonomiste, hrvatskog proljećara i uz brata dr.sc. Marka Veselicu jednom od ključnih figura hrvatskog proljeća i demokratskih promjena u RH.

Peticiju potpišite OVDJE.

Pogled na životni put dr.sc. Vladimira Veselice, od djetinjstva u Glavicama Gornjim, gubitka oca u vihorima drugog svjetskog rata, odlazak na studij čuvenom "sinjskom rerom" do Splita pa do Zagreba 1957., njegov briljanti put kroz studij, kasnije magister u Francuskoj sa samo 24. godine, te doktorat s 31. iz područja ekonomske znanosti, imenovanja s dekana sa samo 32. godine Fakulteta za vanjsku trgovinu 1970., sudjelovanje u hrvatskom proljeću kao jedan od ključnih figura gdje ga sam Tito i Bakarić označavaju kao državnog neprijatelja broj 2. krajem 1971., odmah do brata mu dr.sc. Marka Veselica.

Nakon pada hrvatskog proljeća gubi sva građanska prava, putovnicu, posao, godinama i bez posla, nosi časno prezime i dijelu na slobodi sudbinu svoga brata Marka koji kao prvooptuženi završava u zatvoru i postaje simbol borbe za samostalnu, demokratsku i pravednu Hrvatsku.

Nakon prvih višestranačkih izbora dr.sc. Vladimir Veselica je izabran u prvi višestranački Hrvatski Sabor 30.05.1990. a u vihoru Domovinskog rata postaje ministar u Vladi demokratskog jedinstva 1991.-1992.

Priznanjem RH od suverenih država Europe i svijeta dr.sc. Vladimir Veselica vraća se na Ekonomski fakultet kao redovni profesor, jedno vrijeme zamjenik dekana, predsjednik je Hrvatskog društva ekonomista u od osnivanja 1993. do sredine 2000. tih.

Autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova, knjiga "Globalizacija i nova ekonomija" nominirana je 2007. za Nobelovu nagradu iz područja ekonomije od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Iako mediji, televizija općenito ignoriraju njegovo djelovanje u samostalnoj RH kao i njegovog brata dr.sc Marka Veselica ipak dobila određenju društvenu valorizaciju za života:

Spomenica Domovinskog rata 1990. – 1992.

Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića

1997.: Državna nagrada za znanost za knjigu Financijski sustav u ekonomiji

2006.: Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića,

i nakon smrti, (umro je 11.12.2013. u Zagrebu)

Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske te izgradnji i napretku hrvatske države.

image

Zoran Milanović i Vladislav Veselica, sin Vladimira Veselice

Davor Pongracic/Cropix

Smatramo da cijeli život dr.sc. Vladimira Veselice, kao ljubav prema rodnom zavičaju, Gradu Sinju, rodnim Glavicama, zaslužuje valorizaciju i tako da dobije u svom rodnom kraju trajni znamen, odnosno ulicu", napisali su u peticiji, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. srpanj 2024 21:39