VELIKA SVEČANOST

Sinjska alka: Ivo Zorica pobjednik je Čoje, sve je spremno za nedjeljnu alku

Zorica je u tri trke za Čoju sakupio ukupno osam punata, pogodivši dva puta ‘u sridu‘ i jednom ‘u dva‘
Ivo Zorica
 Tom Dubravec/CROPIX

Alkar Ivo Zorica u subotu je pobijedio u natjecanju za Čoju na ovogodišnjoj Sinjskoj alki, a u Sinju je sve spremno za sutrašnju alku, kojoj će nazočiti cijeli hrvatski državni vrh.

Zorica je u tri trke za Čoju sakupio ukupno osam punata, pogodivši dva puta "u sridu" i jednom "u dva". Pogodak "u sridu" je najvrjedniji i donosi tri punta.

U natjecanju za Baru, koje je održano u petak, pobijedio je alkar Tin Radanović. On je također u dvije trke pogodio "u sridu", a u jednoj "u dva", sakupivši ukupno osam punata.

image
Ivo Zorica
Tom Dubravec/CROPIX

Glavni dio ovogodišnjih alkarskih svečanosti je u nedjelju, kad će se natjecati 17 alkara kopljanika za titulu pobjednik 306. sinjske alke.

Nedjeljnim glavnim alkarskim svečanostima nazočit će hrvatski državni vrh, predsjednik Republike Zoran Milanović koji je i pokrovitelj Sinjske alke, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Nazočni će biti, uz ostale, i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

image
Ivo Zorica
Tom Dubravec/CROPIX

Ovogodišnja Sinjska alka se zbog epidemioloških okolnosti održava s ograničenim brojem posjetitelja.

Sinjska alka hrvatska je viteška igra. Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan se 700 hrvatskih vojnika iz Sinja, uz zagovor svoje zaštitnice Čudotvorne Gospe Sinjske, junački oduprlo višestruko brojnijem osmanlijskom osvajaču i uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je imala 60.000 vojnika.

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2022 03:46