OČEKUJU 5000 LJUDI

Sinjska alka ove godine uz posebne mjere, neće moći doći nitko bez covid potvrde ili negativnog testa

Uz epidemiološke mjere, ove će godine na trkalište Alke moći ući i do pet tisuća gledatelja
Sinjska alka, arhiva
 Tom Dubravec/Cropix

Ovogodišnja Sinjska alka održat će se 8. kolovoza u skladu s epidemiološkim mjerama, a pripreme za nju odvijaju se po planu, istaknuto je u ponedjeljak na sastanku župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana s vodstvom Viteškog alkarskog društva (VAD).

"Zahvaljujući splitsko-dalmatinskoj županiji i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću mi smo osigurali sredstva za nesmetano održavanje ovogodišnje Sinjske alke", izjavio je nakon sastanka predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

Po njegovoj procjeni, uz epidemiološke mjere, ove će godine na trkalište Alke moći ući i do pet tisuća gledatelja, no da bi netko ušao na trkalište mora zadovoljiti uvjete.

"Uvjeti su da je posjetitelj cijepljen to jest da ima covid putovnicu ili (dokument) da je u zadnjih šest mjeseci prebolio infekciju ili da ima negativan PCR test 72 sata prije alkarskih natjecanja", pojasnio je Jukić.

Hrvatska viteška igra Sinjska alka održava se svake godine u spomen pobjede sinjskih vitezova nad višestruko brojnijom osmanlijskom vojskom koja je 1715. opsjedala Sinj te u slavu Gospe koja je prema vjerovanju tada spasila grad.

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:09