INTERNETSKI NAPAD

Sinjski gvardijan progovorio o objedama na Wikipediji: ‘Nikad nisam bio član HDZ-a!‘

‘Svi koji su slijedili tu procesiju postavljaju se iznad Crkve, neka dublje pogledaju što se dogodilo zadnjih deset dana u Sinju...‘
Ante Čovo
 Nikola Vilic/Cropix

Sinjski gvardijan fra Ante Čovo komentirao nam je netočne informacije koje je zlonamjeran korisnik interneta plasirao na Wikipediji, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, netko je u namjeri da uvrijedi poznatog svećenika u njegovu biografiju umetnuo izmišljene podatke da ga je otac još kao maloljetnika ("od 32 godine", podrugljivo dodavši) učlanio u HDZ, a onda i da se ove godine napokon javno izjasnio kao član navedene stranke. To se u tekstu navodi kao motiv zabrane ovogodišnje procesije, umjesto razloga koje je sam gvardijan više puta iznio u medijima, a odnose se na zaštitu zdravlja uslijed pandemije.

Na optužbe i spekulacije o umiješanosti stranke, kratko i jasno je odgovorio: „Ja nikad nisam bio član HDZ-a“.

Na pritužbe vjernika i čitatelja o otkazanoj procesiji uzvratio je protupitanjem.

- Koliko ja znam, nitko nije komentirao to što nema procesije na Pojišanu? Zašto je to tako? - upitao se gvardijan.

Odluka donesena unutar Crkve

Pojasnio je kako je zabrana procesije odluka donesena unutar Crkve te istaknuo da to s politikom nema veze.

- Razgovarali smo unutar Crkve. Vojno i policijsko hodočašće bi, na primjer, bilo lakše provesti uz poštivanje mjera, tu smo procesiju dogovarali s vojnim biskupom Jurom Bogdanom, pa smo ipak i od toga odustali. To s politikom nema veze, to je unutarnja stvar Crkve, to je naša razboritost i odgovornost - naglasio je fra Ante.

Pitali smo ga i o procesiji koju je 'na svoju ruku' poveo jedan muškarac u Sinju.

- Slijedilo ga je pedesetak ljudi. Ja sam unaprijed znao za to, ali poznajem organizatora pa sam smatrao da ne može privući veći broj vjernika. Rekao sam svima koji u tome budu sudjelovali da su van Crkve, odnosno da se postavljaju iznad nje. Što se toga tiče, ja sam miran jer je to marginalna stvarnost koja nikoga nije osobito ni razočarala, ni oduševila - komentirao je naš sugovornik.

Festival vjere

Svoj je stav o mjerama više puta javno izrazio, objasnivši i to da se one ne mogu ispriječiti između čovjeka i Boga, a sve one koji čitaju dalje od naslova pozvao je da se osvrnu na protekli događaj.

- Poručujem vjernicima da malo dublje pogledaju što se dogodilo u zadnjih deset dana u Sinju, za mene je to festival vjere. Toliki broj ljudi, tolika tišina, mir, sabranost, suze... Toliko ljudi koji su se pomirili s Bogom, molitve pred Gospom, bose noge, ali i zadovoljstvo na licima unatoč žuljevima - opisao je prizor na hodočašću.

- Sve ostalo je prolazno i nije vrijedno spomena - zaključio je fra Ante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 23:15