RIJEČ SEIZMOLOGA

‘Sinoćnji potres bio je dosta jak, za očekivati je da će biti još naknadnih podrhtavanja‘

Potres magnitude 4,2 prema Richteru zabilježen je u utorak u 1:58 sati kod Petrinje, a osjetio se u široj okolici Petrinje i Siska
Tomislav Fiket
 Tomislav Kristo/Cropix

Tomislav Fiket, diplomirani inženjer te profesor na Geofizičkom odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, rekao je za emisiji "Jutarnja kronika" Hrvatskog radija da je potres magnitude 4,2 prema Richteru koji je u utorak u 1:58 sati zabilježen kod Petrinje bio "dosta jači od onih koji se u zadnje vrijeme događaju".

- Ovo je bio dosta jači potres od onih koji su u zadnje vrijeme događaju, pa je za očekivati da će biti još naknadnih potresa - rekao je Fiket za Hrvatski radio.

Fiket je rekao da su seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske u utorak u 1:58 sati zabilježili prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje.

- Magnituda potresa iznosila je 4,2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru je bio 5. do 6. stupnja europske makroseizmičke ljestvice. Potres se osjetio u široj okolici Petrinje i Siska te u Zagrebu. Javljanja građana svjedoče da se osjetio i diljem Hrvatske - dodao je Fiket.

- Nakon toga je bilo još naknadnih potresa od kojih je najjači bio u 2.27 kada su seizmografi Seizmološke službe zabilježili slab potres s epicentrom kod Petrinje, magnituda je bila 2,8 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru je bio 3. do 4. stupnja europske makroseizmičke ljestvice - zaključio je Fiket.

- Noćašnji potresi magnitude 4.2 i 2.8 prema Richteru nastavak su serije potresa nakon snažnog potresa magnitude 6.2 koji je pogodio Petrinju i okolna mjesta 29. prosinca 2020. godine. Znamo da građanima Petrinje, Siska i okolnih mjesta to nije nimalo ugodno iskustvo, no mi već mjesecima upozoravamo da se nakon tako snažnog potresa jaka podrhtavanja tla osjećaju mjesecima. Slično je i bilo i nakon potresa kod Stona 1996. godina. Naši su rasjedi takvi da se serija naknadnih podrhtavanja osjeća još dugo nakon jakog potresa – rekao je za Jutarnji seizmolog Fiket iz Seizmološke službe RH pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:11