SKUPE FEŠTE U BREZOVICI

ŠIRE OPTUŽNICU PROTIVRASTROŠNE ŽUPANICE Merzel je pronevjerila još 300.000 kuna?

 Goran Mehkek / CROPIX

Uskok je, kako neslužbeno doznajemo, proširio istragu protiv sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, osumnjičivši je da je tijekom svojega prvoga mandata na čelu Županije, od 2005. do 2009. nenamjenski potrošila između 200.000 i 300.000 kuna novca namijenjenoga za reprezentaciju.

Riječ je uglavnom o troškovima za hranu i piće za koalicijske partnere na domjencima koji su se održavali u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma u šumi Brezovica, a što je plaćeno novcem Županije.

Lovrić Merzel je do sada već bila osumnjičena da je od početka 2009. do kraja 2013. godine u istom objektu održavala prije skupštine pripremne sastanke s vijećnicima Županijske skupštine, a sada je Uskok optužbe zapravo proširio na njezin prvi mandat, onaj od 2005. pa do 2009. godine.

Kako neslužbeno doznajemo, Lovrić Merzel je jedina osumnjičena u ovome najnovijem proširenju istrage, a Uskok ju je navodno već ispitao te donio riješenje o proširenju istrage. Također, za ovo najnovije proširenje Uskok će trebati ispitati i neke nove svjedoke, pa će najvjerojatnije ove nove optužbe činiti i dio argumenata na osnovi kojih će Uskok u ponedjeljak tražiti da se protiv Lovrić Merzel produlji pritvor.

Naime, ona je pritvorena zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, a od 106 predloženih svjedoka za ranije inkriminacije Uskok ih je ispitao gotovo stotinu. Što se tiče opasnosti od ponavljanja djela, Ustavni sud je u svojemu rješenju naveo kako bi se trebale razmotriti zamjenske mjere opreza poput privremene zabrane obavljanja poslova županice i slično.

Uskok je istragu protiv Lovrić Merzel otvorio početkom ožujka ove godine osumnjičivši je najprije zbog nenamjenskoga trošenja proračunskoga novca upravo na zabave u Domu u Brezovici.

S njom je tada bio osumnjičen i bivši čelnik Hrvatskih šuma u Sisku Zvonko Rožić, a osumnjičena je za štetu od oko 191.000 kuna. Međutim, mjesec dana kasnije Uskok širi istragu protiv Lovrić Merzel na puno ozbiljnije optužbe, te je tereti da je od 2009. do 2013. na pet različitih načina oštetila Županiju za ukupno 10,6 milijuna kuna. Osim za trošenje sredstava Županije po restoranima, Uskok ju je osumnjičio da je 6 milijuna kuna dala za fiktivna zaposlenja svojim savjetnicima, te da je za 4,2 milijuna kuna preplatila zemljište za izgradnju zgrade hitne medicinske pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:43