ZASAD NEMA EPIDEMIJE

ŠIRI SE HEMORAGIJSKA GROZNICA Pokosila je pet radnika na Plitvicama

 Getty Images

KARLOVAC - Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije Biserka Margaretić i epidemiologinja karlovačkog Zavoda za javno zdravstvo Renata Hlaj potvrdile su u srijedu navečer slučajeve oboljelih od mišje groznice u te dvije županije no kako su rekle, riječ je o sporadičnim slučajevima, nikako epidemiji.

Biseka Margetić je potvrdila je Hini da je pet radnika NP Plitvička jezera u dijagnostičkoj obradi za mišju groznicu. U gospićkoj općoj bolnici pod sumnjom na mišju groznicu liječi se ukupno osam osoba, s tim da je radniku s Velebita dijagnoza potvrđena. Od bolesnika za koje se još čeka serološki nalaz sumnja se da se u NP zarazilo pet, na Udbini dvije te jedna osoba u Delnicama, rekla je epidemiologinja Margaretić. Dvoje ranije oboljelih iz Brinja je ozdravilo. Čak i ako se za sve bolesnike pod sumnjom potvrdi dijagnoza mišje groznice to nikako nije epidemija, već samo sporadična oboljenja koja na otvorenom šire šumski glodavci, kazala je Margaretić.

U karlovačkom Zavodu za javno zdravstvo Renata Hlaj je potvrdila kako je serološkom obradom potvrđeno da je u Karlovačkoj županiji osam pacijenata zaraženo mišjom groznicom, da su svi s područja Ogulina, odnosno s područja Kapele, gdje je pojava mišje groznice uobičajena.

Nikako se ne može reći da je to epidemija hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom (HGBS), ili kako narod kaže “epidemija mišje groznice”, jer je zaraza nastupila u velikom prostoru od Ogulina do Plaškog, sve među šumskim radnicima ili osobama koje su duže boravile u šumi, a budući da se bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka nema govora o tome da bi bile točne glasine o oboljevanju cijelih obitelji, rekla je Hlaj.

Iz Ureda v.d. ravnateljice Plitvičkih jezera Natalije Božičević danas je upućeno priopćenje kako je zbog specifičnih vremenskih uvjeta ove godine u Hrvatskoj, pa i na području Plitvičkih jezera pojačana učestalost zaraze od mišje groznice te je navedeno da je u zadnjih mjesec dana oboljelo desetak djelatnika Parka koji su po prirodi posla vezani uz vanjske prostore, dok kod posjetitelja nije zabilježen ni jedan slučaj bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 03:31