TKO JE OVO DOPUSTIO?

Širi se sumanuta snimka iz Zagreba, građani šokirani: ‘Čekaj, je l‘ ovo realno?‘

Snimka radnika na krovu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu koji bez sigurnosnog pojasa izvode opasne radove na krovu šokirala je mnoge

Radnici na krovu zagrebačkog muzeja

 Screenshot Twitter/

Društvenim mrežama šire se sumanute fotografije i snimke radnika na krovu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Zgrada upravo prolazi kroz restauraciju nakon potresa, a građane su šokirali strani radnici koji bez adekvatne opreme, bez sigurnosnog pojasa izvode opasne radove na krovu.

Video je upravo jeziv.

@eatoutzagreb Čekaj, je l‘ ovo realno? Kakav rad ruku. Zagreb centar kod HNK (Muzej za umjetnost i obrt) u epizodi: Složna braća kuću grade. Kao vezani su, ali sad da smo baš sigurni da su svi vezani... i nismo. Ko bi smio biti na njihovom mjestu?? Mi ne, palimo na neku dobru klopu u grad . . #zagreb #zagrebtiktok #muzej #hnkzagreb #zagrebtips #zagrebcroatia #zagrebcentar #krov #crijep #radnici #visina #strah #prpa #frka #eatoutzagreb #covjece #gleovo #cro ♬ original sound - Eat Out Zagreb

Fotografiju je na svojem Twitter profilu podijelila i novinarka Maja Sever koja se zapitala: "Imaju li ovi ljudi nekakvo osiguranje od pada?"

Javila nam se i glasnogovornica Državnog inspektorata. Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Radnici koji rade na krovu, na visini, moraju biti osigurani od pada s visine. Kao zaštita se koriste skele, zaštitne ograde i zaštitna užad i pojasevi za zaštitu od pada s visine. Radnici moraju biti i osposobljeni za rad na siguran način za obavljanje poslova na visini (krovu) i za sigurno korištenje osobne zaštitne opreme (užad i pojasevi). Jednako tako, radnici moraju ispunjavati zdravstvene uvjete za rad na visini odnosno moraju biti pregledani od doktora medicine rada.

Vezano uz konkretan slučaj, možemo izvijestiti da je danas 29. lipnja 2023. obavljen inspekcijski nadzor inspektora rada Državnog inspektorata, nadležnog za područje zaštite na radu na okolnost primjene propisa o zaštiti na radu kod poslodavca čiji su radnici fotografirani pri obavljaju krovopokrivačkih radova. Postupajući u okviru djelokruga inspekcije rada propisanog člankom 24. Zakona o Državnom inspektoratu („Narodne novine“, br. 115/18, 117/21 i 67/23), inspektor rada je na temelju utvrđenog činjeničnog stanja poduzeo propisane zakonske mjere - u skladu s člankom 91. stavom 1. točkom 2. Zakon o zaštiti na radu („Narodne novine“, br. 71/14, 118/14, 154/14, 96/18) zabranio je obavljanja radnih postupaka krovopokrivača bez upotrebe sigurnosnog pojasa na kosom krovu na visini od oko 17 metara od okolnog terena (visina vijenca), te u skladu s člankom 91. stavkom 3. točkom 1. Zakona o zaštiti na radu naredio udaljavanje radnika s poslova krovopokrivača, jer isti nisu osposobljeni za rad na siguran način i jer poslodavac nije mogao predočiti dokaz da su radnici zdravstveno sposobni za obavljanje poslova s posebnim uvjetima rada (rad na visini iznad 3 metra). Uz navedeno poslodavcu i odgovornoj osobi izrečene su propisane novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:06