KRVAVI NAPAD

Sirija: Pucali na konvoj s hrvatskim vojnicima, ranjena četiri Austrijanca!

Napadnuti konvoj prevozio je drugi dio 9. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u zračnu luku Damask
 Robert Fajt / CROPIX

DAMASK - Konvoj od 46 hrvatskih vojnika danas je oko 15 sati po lokalnom vremenu, napadnut desetak kilometara od zrakoplovne luke u Damasku u Siriji. Hrvatski vojnici iz sastava UNDOF-a zajedno sa austrijskim vojnicima napadnuti su vatrom iz pješačkog naoružanja.

Tom prilikom četiri su austrijska vojnika ranjena, dok među hrvatskim vojnicima nema ozljeđenih, objavilo je Ministarstvo obrane.

Hrvatski i austrijski vojnici u pratnji policije išli su prema aerodromu na povratku iz misije kako bi poletjeli za Zagreb odnosno za Beč. Kako saznajemo, napad je trajao kratko, u njemu je oštećeno osam vozila, a u ovom trenutku je teško nagađati tko su napadači.

Vojnici na napad nisu mogli uzvratiti jer su se vraćali iz misije te kod sebe nisu imali dugo naoružanje. U konvoju je bio drugi dio 9. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji se boravio na Golanskoj visoravni u sklopu misije UNDOF.

U Damask je danas ujutro iz Zagreba krenuo drugi dio 10. hrvatskog kontigenta zajedno s austrijskim kolegama, a avion je sretno sletio u glavnom gradu Sirije. Vojnici koji su bili napadnuti ukrcani su u zrakoplov i krenuli su prema Hrvatskoj. Nakon sljetanja u Damask novi kontigent hrvatskih vojnika je po zapovjedi zapovjednika misije zadržan u zračnoj luci dok se ne poboljša sigurnosna situacija.

U misiji na Golanu Hrvatska vojska je već četiri i pol godine. Kontigent ukupno broji 96 vojnika. Do sada nije bilo napada na Hrvatske vojnike kao ni na ostale pripadnike UNDOF-a te se misija smatrala nisko rizičnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 08:31