REAKCIJA NA IZJAVE

SISAČKA BISKUPIJA 'Vučić laže, Zrin su 1943. razorili partizani i Srbi'

Marko Cvitkušić na misi u Zrinu (Arhiva, 2012.)
 Mate Piskor / CROPIX

Na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o slučaju Šešelj-Jandroković, u kojima se okomio na Hrvatsku, reagirao je Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije. „Povodom gaženja i oskvrnjenja hrvatske zastave te divljanja ratnog zločinca i zastupnika u zgradi Narodne Skupštine Srbije, u kojoj su u povijesti ubijena tri Hrvata: Stjepan Radić, Antun Radić i Đuro Basariček, tijekom jučerašnjeg dana oglasio se predsjednik Srbije te iznio niz neistina.

Budući da je spomenuo župu Zrin koja se nalazi na području Sisačke biskupije, Biskupijski ordinarijat u Sisku daje sljedeće priopćenje: Zrin je vjekovna katolička župa, ali je danas jedina župa naše Biskupije u kojoj nema niti jednog katolika jer su ju prije 75 godina razorili partizani i pobunjeni Srbi. Stoga je to mjesto strašnog stradanja Hrvata, a ne Srba.

Dakle, stanje je potpuno obrnuto. Zrin je mjesto gdje su hrvatski ljudi doživjeli agresiju i genocid, masovna ubojstva, mučenja, zarobljavanja, progon, razaranja crkvi, škola i hrvatskih domova. Taj su identitet željeli uništiti ubojice 1943. godine kada je ubijen svaki treći Zrinjanin, 291 nevin civil, a preostali stanovnici, žene i djeca su raseljeni, uglavnom u Slavoniju.

Sve kuće, škole, crkve, svi gospodarski objekti su spaljeni, a da bi etničko čišćenje Hrvata iz Zrina bilo konačno, imovina im je svima bila oduzeta i do danas im nije vraćena.

Sisačka biskupija odlučila je stoga u Zrinu uz temelje srušene župne crkve sagraditi spomen-crkvu s imenima svih pobijenih Zrinjana. Tu ne namjeravamo, za sada, podizati nikakve druge spomenike. Spomenik našem blaženiku Alojziju Stepincu Biskupija će podići ispred katedrale u Sisku, jer je on blaženik Katoličke Crkve i zbog naše zahvale za njegova nebrojena dobročinstva. Time mi želimo poručiti svima da ne dopuštamo da nam bilo tko na ovom svijetu blati naše svetinje i ponižava svijetlu uspomenu nadbiskupa kojemu svoje živote imaju zahvaliti i mnogi Srbi, osobito kozaračka djeca koje je on spašavao“, stoji u priopćenju iz Biskupije.

Da podsjetimo, komentirajući Šešeljevo divljanje, Vučić je rekao: „Oprostite, a što su državni organi Srbije loše učinili? Jesmo li loše primili gospodina Jandrokovića? Nije doživio dobro gostoprimstvo od nas? Reći ću vam zašto je sve ovo štetno po nas. Prvo, u Hrvatskoj i danas živi 186.000 Srba, oni će se večeras lošije osjećati i o njima nema tko brinuti poslije ovoga.

S druge strane, oni najavljuju da će za koji dan u Zrinu u općini Dvor na Uni dignuti spomenik Alojziju Stepincu. I taj spomenik Alojziju Stepincu, pravomoćno osuđenom za zločine protiv Srba dižu u mjestu gdje su bili najstrašniji ustaški zločini. Dakle, to će zbog naših gluposti sada proći nezapaženo, rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:43