UNUTARNJI NADZOR

Sisačka bolnica o šokantnoj fotografiji: ‘Smještaj pacijentica na isti ležaj nije utjecao na njihovo stanje...‘

Ministarstvo zdravstva će uputiti zdravstvenu inspekciju u OB Sisak i Zavod za hitnu medicinu Sisačko - moslavačke županije

Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović i fotografija koja je šokirala Hrvatsku

 Cropix/Privatna arhiva

Nakon što je Jutarnji list 19. travnja objavio fotografiju na kojoj dvije ženske osobe starije životne dobi leže na jednom krevetu na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu sisačke bolnice, podigla se poprilična medijska prašina, a javnost je ostala zgrožena. Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je tada hitno očitovanje Uprave bolnice, a u međuvremenu je Dnevnik.hr doznao iz izvora u toj bolnici da je jedna starica preminula istog dana kada je nastala fotografija - u petak, 14. travnja.

Podsjetimo, ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović u Dnevniku Nove TV od 19. travnja rekao je da je stanje dviju pacijentica s fotografije dobro, da su hospitalizirane te izrazio nadu da će im boravak u bolnici kratko trajati.

Iz Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak danas su odlučili reagirati priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

- Nastavno na nedavna zbivanja u Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“ Sisak, koja su uključivala objavljivanje fotografije dviju pacijentica smještenih na istom ležaju te niz izjava koje je dao ravnatelj bolnice mr. sc. Tomislav Dujmenović dr. med., proveden je unutarnji bolnički nadzor.

Komisija koju čini osam članova utvrdila je kako su obje pacijentice, koje su u bolnicu dovezene sanitetskim prijevozom u razmaku od jedne minute u petak, 14. travnja 2023. godine, na isti ležaj stavljene na maksimalno 15 minuta dok nije dovezena još jedna postelja s drugog odjela. Nažalost, jedna od tih pacijentica preminula je od posljedica dugotrajne bolesti dva dana nakon prijema u bolnicu, u nedjelju 16. travnja 2023.

image

Dvije žene smještene na malenom krevetu u bolnici u Sisku

Privatna arhiva/Jutarnji list

Članovi Komisije za unutarnji nadzor zaključuju kako zbog posljedica potresa i rekonstrukcije zgrada u OB Sisak postoji ozbiljan manjak od ukupno 118 postelja, koji će potrajati do potpune rekonstrukcije bolničkog kompleksa. Uz to, donesen je zaključak kako smještaj dviju pacijentica u jednu bolničku postelju, od strane osoblja OHBP-a, nije rutinski postupak pri radu, ali je zbog preopterećenosti odjela na dan 14.4.2023. bio kratkotrajno primijenjen radi osiguravanja pacijenata od dodatnih rizika te do dovoženja drugog ležaja. Nadalje, dodatno je zaključeno kako postupak kratkotrajnog smještaja pacijentica u istu postelju nikako nije utjecao na njihovo zdravstveno stanje niti je uvjetovao odgađanje postupaka dijagnostike i liječenja.

„U ime svih kolega i medicinskog osoblja Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ Sisak još se jednom najdublje ispričavam pacijenticama i njihovim obiteljima zbog navedenog incidenta. Jamčim kako će cijeli kolektiv bolnice temeljem nalaza ovog nadzora poduzeti sve potrebne mjere kako bi se prevenirale slične situacije u budućnosti. Slijedom toga u narednim danima donijet će se serija odluka o unaprijeđenjima sigurnosti i kvalitete skrbi za naše pacijente. Promjene će se odnositi na OHBP, ali i druge dijelove bolnice koji neposredno skrbe za najkompleksnije pacijente“, stoji u priopćenju koje potpisuje ravnatelj mr.sc. Tomislav Dujmenović dr. med.

Nakon što je zaprimilo očitovanje o provedenom unutarnjem nadzoru u sisačkoj bolnici Ministarstvo zdravstva najavilo je da će u tu bolnicu uputiti zdravstvenu inspekciju.

"Temeljem zaprimljenog očitovanja i zapisnika o provedenom unutarnjem nadzoru OB Sisak, Ministarstvo zdravstva uputiti će zdravstvenu inspekciju u OB Sisak i Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije", izvijestilo je danas Ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 16:17