MANIPULACIJE I PODVALE

SISAČKA GRADONAČELNICA 'HDZ i kultura ne mogu biti u istoj rečenici, Sisak više neće financirati poeziju nečije ljubavnice'

 
 Marko Todorov / CROPIX

„U pravilu apsolutno ništa što piše u Jutarnjem listu nije istina već plod manipulacije i podvale“.

Citat je to iz odgovora gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček (SDP) na vijećničko pitanje gradske vijećnice dr. Tonke Jozić-Novinc (HDZ) koja je na prošloj sjednici Gradskog vijeća, pozivajući se na tekst u Jutarnjem listu, upitala zašto su smanjena sredstva grada za Kvirinove poetske susrete, tradicionalnu pjesničku manifestaciju koja se održava u Sisku u povodu obilježavanja Dana grada i blagana Sv. Kvirina, sisačkog mučenika i zaštitnika, 4. lipnja.


​Nije tu stala sisačka gradonačelnica nego je nastavila:

„Naravno da Grad Sisak više neće financirati partije HDZ-ovaca u okviru Matice hrvatske niti poeziju ičije ljubavnice, odnosno buduće žene kao što je to bilo prije. Mogu se HDZ-ovci predstavljati javno kako god hoće, ali za kulturu i HDZ nema mjesta u istoj rečenici. Prošlo je vrijeme kada su novce poreznih obveznika namijenjene kulturi šakom i kapom dijelile razne tajnice i intimne prijateljice bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika i to vrijeme se nikada više neće vratiti, koliko god vi žalili za njim. S poštovanjem, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček“, stoji u odgovoru gradskoj vijećnici.


Jutarnji list je, pišući o Kvirinovim poetskim susretima i maćehinskom odnosu gradske vlasti prema toj pjesničkoj manifestaciji, reagirao na izjavu uglednog kulturnog djelatnika iz Siska, Nebojše Borojevića, donedavnog predsjednika gradskog kulturnog vijeća. On je javno objavio je kako će zatražiti da se u preambuli odluke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček o financiranju programa javnih potreba u kulturi, rečenica koja glasi „prema prijedlogu Kulturnog vijeća grada Siska“ ispravi u "suprotno od prijedloga Kulturnog vijeća". Borojević kaže da to traži jer se u gradonačelničinoj odluci radi o gotovo potpunoj promjeni njihova prijedloga.

Nastavlja kako odluku „o kojoj nitko od članova KV-a nije obavješten, da se Matici sredstva za „Kvirinove poetske susrete“ sa 10.000 kuna (koje smo predložili 12.1.2018.g. na posljednjoj sjednici KV-a) smanje na 2.000 kuna, smatram ne samo umanjenjem nego ponižavanjem i Matice i Susreta. Tijelo koje je to odlučilo nije Kulturno vijeće nego neko drugo tijelo. Neko tijelo bez duše. Mislim da bi Matica od Grada svakako trebala tražiti obrazloženje“, zaključuje Nebojša Borojević. Tražili smo pojašnjenje od gradonačelnice, ali ga nismo dočekali, nego tek sada, u odgovoru na vijećničko pitanje o toj temi.


Sisačka gradonačelnica očito je ljuta na Jutarnji list, naročito na potpisnika ovog teksta s obzirom da smo zadnjih mjeseci napisali nekoliko kritičkih tekstova o njezinu radu. Između ostalog, ustanovili smo kako nije napisala istinu kada je u otvorenom pismu tvrdila da je poplava odnijela mostove i razorila cestu od Siska prema Popovači, za što je optužila župana Ivu Žinića. Jutarnji je pisao kako su dvoje ljudi, ljudi koje je otpustila iz gradskih tvrtki, uz tvrdnje da su kadar HDZ-a i za groblje slonova, pravomoćnim presudama vraćeni na posao i grad im mora platiti 1,5 milijuna kuna zaostalih plaća i sudskih troškova. Jutarnji je pitao i s kojim pravom je zabranila ulazak u Gradsku vijećnicu novinaru HTV-a Igoru Ahmetoviću, kojemu je onemogućeno praćenje sjednice Gradskog vijeća.


Odgovore na upite nikada nismo dobili, nego evo sada, kroz odgovore na vijećnička pitanja gradonačelnica se obračunava s novinarima. Za novinara Ahmetovića je ustvrdila: „Novinar HTV-a nije se prijavio da će prisustvovati sjednici Gradskog vijeća. S obzirom da je na prethodnoj sjednici novinar HTV-a namjerno i nekulturno ometao direktni prijenos sjednice za sve građane Siska, a da ionako HTV ne izvještava sa sjednica Gradskog vijeća već snima tijek sjednica za svoju arhivu, uvedeno je pravilo prijave kako bi osigurali poštivanje kućnog reda, što novinar HTV-a ni uz višestruke zamolbe službi grada nije želio ispoštovati.“


Nije navežno napomenuti, na sjednici na kojoj je tobože „namjerno i nekulturno ometao direktni prijenos sjednice za sve građane Siska“, novinara HTV-a Ahmetović uopće nije ni bio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 13:50