ODGOVOR NA MOLBU

Sisačka gradonačelnica Ikić Baniček županu Žiniću: 'Prestanite vrijeđati građane Siska i Sisačko-moslavačke županije i tražiti milostinju od Vlade'

Kristina Ikić Baniček
 Goran Mehkek / CROPIX

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček (SDP) reagirala je na izjavu župana Ive Žinića (HDZ) kako bi državna vlast morala platiti svim građanima Hrvatske koji ostanu živjeti u ruralnim područjima, Pokuplju, Posavini, Banovini, Kordunu i to kroz bolje uvjete života, veće plaće, veći osobni, komunalni i društveni standard.

Reakciju sisačke gradonačelnice na ovu Žinićevu izjavu objavljujemo u cijelosti: „Poštovani gospodine Žiniću, građani naše Sisačko-moslavačke županije su već dovoljno poniženi i zapostavljeni i bez da ih vi dodatno vrijeđate. Vaš zahtjev Vladi Republike Hrvatske da plati stanovnicima Sisačko-moslavačke županije da ostanu živjeti u svom domu je ponižavajuć i neprimjeren. Moji sugrađani i ja živimo u Sisku zato što to volimo i tako želimo i ne treba nam za to itko platiti. Nepromišljeno je i neoprostivo da vaš HDZ-ovski mentalitet po kojem smatrate i očekujete da vam netko nešto treba pokloniti i darovati projicirate na sve stanovnike naše Županije“, ističe Kristina Ikić Baniček.

Nastavlja kako: „Sisačko-moslavačkoj županiji ne treba ništa više od onoga što nam pripada. Stanovnicima Sisačko-moslavačke županije državno Ministarstvo zdravlja treba kupiti magnetsku rezonancu, ne zato da nas podmite da ostanemo živjeti u našoj Županiji, već zato što samo stanovnici Siska svake godine u blagajnu Republike Hrvatske uplate najmanje 300 milijuna kuna kroz porez na dodanu vrijednost i najmanje 100 milijuna kuna u blagajnu HZZO-a kroz doprinos za zdravstveno osiguranje, što znači da smo MR ne samo platili, nego višestruko preplatili, a vi nas gospodine župane ponižavate jer uz već poslane novce prosite i molite sitniš da bi kupili ono što nam po pravu pripada. Gospodine Žiniću nadam se da ćete se barem malo posramiti zbog svoje izjave, no nažalost ne vjerujem u to jer HDZ-ovci imaju kroničnih problema sa sramom, odnosno nemaju ga. Srdačan pozdrav, Kristina Ikić Baniček, Siščanka kojoj država ne treba platiti da živi u Sisačko-moslavačkoj županiji“, stoji u priopćenju sisačke gradonačelnice.

Da podsjetimo, župan Ivo Žinić najavio je kako će tražiti od Vlade da se nakon obustave naplate tunelarine u tunelu Sv. Ilija, ukine naplata cestarine na autocesti od Lekenika do Zagreba. Naglasio je da je to važna demografska mjera.

- Mišljenja sam da moramo osigurati bolju prometnu povezanost, bolje uvjete života, zaposlenost i veće plaće građanima koji ostaju živjeti na ruralnom području, u dijelovima Hrvatske iz kojih mladi masovno odlaze, jer nemaju posla, nemaju prometnica, autobusnih linija, ambulanti… Zapravo, Vlada bi trebala plaćati da ljudi ostanu živjeti u Posavini, Pokuplju, na Banovini, Kordunu, primarno cijelim skupom mjera koje će povećati osobni i društveni standard stanovnika toga područja, rekao je u ponedjeljak župan Žinić i izazvao oštru reakciju sisačke gradonačelnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:46