VLADO KOŠIĆ

SISAČKI BISKUP ČESTITAO KRČKOM KOLEGI 'Sjetite se da su vam partizani iz rodne kuće protjerali oca'

 Miroslav Kis / CROPIX / Miroslav Kis / CROPIX

SISAK - Sisački biskup Vlado Košić uputio je novoimenovanom krčkom biskupu fra Ivici Petanjku čestitku u povodu biskupskog imenovanja.

'Radostan Vam čestitam na imenovanju, kojim Vas je Sveti Otac Papa Franjo postavio za krčkog biskupa! Znam da Vam je to novi početak i da u Vašoj duši to imenovanje budi mnoga pitanja pa možda i bojazni, ali vjerujte mi Bog zna što čini i on daje svoju milost nama ljudima, koji smo često slabi i nesposobni za njegova velika djela, da izvršimo poslanje koje nam je dao. Stoga se ne bojim za Vas, poznajući Vaš uzoran svećenički i redovnički život, dapače pun sam povjerenja da je upravo Vaš izbor za časnu službu krčkog biskupa bio nadahnut Duhom Svetim. Osim što naše dvije biskupije povezuje isti zaštitnik, sveti Kvirin biskup sisački, Vi i potječete s područja naše Sisačke biskupije. Doduše rodili ste se u ravnoj Slavoniji, točnije u Đakovu, a odrasli ste u rodnoj župi svetog Mihaela u Drenju, no Vaši korijeni dolaze iz naše slavne i patničke župe Zrin. Tu je rođen Vaš otac Stjepan i Vaša majka Kata. Osobno sam Vam zahvalan što svake godine u rujnu sudjelujete na obilježavanju tragedije koja je 9. rujna 1943. zadesila Zrin, kada je Vaš otac Stjepan (rođ. 1933.) ostao siroče jer mu je ubijen otac Mato, kao i djedovi, stričevi i ujaci, te je s još četvero braće zajedno s majkom Lucijom bio prognan, kao i ostali preživjeli župljani koji su se potom nastanili u Slavoniji, ponajviše u župi Drenje. Do dana današnjega Zrinjanima nije vraćena njihova oteta imovina i tek se poslije Domovinskog rata ponovno svake godine u rujnu okupljaju na zgarištima obiteljskih kuća, župe i zavičaja. Znam da nosite tu ljubav prema rodnom kraju iz kojega su protjerani Vaši pređi te se nadam da ćete sada kao biskup biti još glasniji zagovornik prava svog uništenog rodnog Zrina. Želim Vam puno Božje milosti, snage i mudrosti, da vodite povjereno Vam stado Gospodnje! Pratio Vas svojim zagovorom biskup i mučenik sveti Kvirin sisački', istaknuo je biskup Košić u čestitki novom krčkom biskupu.

Predsjednik HBK: 'Bog je novog biskupa poslao da lovi ribu na krčkom otočju'

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), zadarski nadbiskup Želimir Puljić, čestitao je u nedjelju novoimenovanom krčkom biskupu fra Ivici Petanjku na novoj službi, te mu zaželio dobrodošlicu u biskupski zbor HBK.

"Želim mu plodno djelovanje s njegovom pastvom u Krčkoj biskupiji. Znakovito je da je kapucin, redovnik i da u Godini posvećenog života biva imenovan biskupom. Kao što je zauzeto djelovao u kapucinskom samostanu u Slavoniji, ali i diljem Hrvatske, tako ga sad Gospodin šalje da 'lovi ribu' na krčkom otočju. Neka mu bude blagoslovljeno", istaknuo je u izjavi za medije zadarski nadbiskup Puljić.

Nadbiskup Puljić rekao je kako ponekad vjernici razmišljaju lokal-patriotski, želeći da biskup bude rodom iz kraja u kojem se imenuje.

"No, gledajući druge zemlje, kao primjerice Italiju, Njemačku ili SAD, praksa je da se biskupa iz jednog kraja šalje u drugi. To u crkvenoj praksi nikada nije bilo nešto neprirodno. Biskup, naime, nije ''privatni vjernik, već javni svjedok vjere'', koji je dužan ne samo svjedočiti ono što vjeruje, već prosuđivati i na primjeren način nalagati što se ima vjerovati. U tom vidu, vjernik ne smije gledati na biskupa svjetovnim očima, već očima vjere i poslanja", naglašava nadbiskup Puljić, dodajući kako u Crkvi nema stranaca ni tuđinaca.

"Za kršćanina je svaka tuđina domovina, a svaka domovina tuđina. U toj perspektivi treba promatrati imenovanje i fra Ivice Petanjka krčkim biskupom'', rekao je zadarski nadbiskup.

Izrazio je nadu da će se vjernici u hrvatskim biskupijama u kojima se očekuju nova imenovanja biskupa, uključiti u molitvu, nasuprot svjetovne logike kalkuliranja tko bi to mogao biti.

''Pravog vjernika zapravo interesira da Bog pošalje onoga koga On ima u planu. Onda, u takvom molitvenom ozračju, izbor potvrdi djelovanje Duha Svetoga koje često iznenadi. Crkvu ne vodi ljudski element, makar je on u njoj dobrano nazočan, nego je vodi Duh Božji koji zna ugodno iznenaditi'', zaključio je predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Puljić u povodu imenovanja fra Ivice Petanjka novim krčkim biskupom.

Papa Franjo novim krčkim biskupom imenovao je fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina, dosadašnjeg gvardijana kapucinskog samostana u Osijeku, priopćio je u subotu apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico. Naime, Sveti otac prihvatio je odreknuće od službe mons. Valtera Župana, dosadašnjeg krčkog biskupa, u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava te je za novog krčkog biskupa imenovao fra Ivicu Petanjka. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:12