DEMANTIRALI KOŠIĆA

'SISAČKI PAROH NIJE DOBIO POZIV' Mitropolija zagrebačko-ljubljanska demantirala tvrdnje o bojkotu ekumenske molitve za jedinstvo kršćana

Vlado Košić
 Goran Mehkek / CROPIX

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska demantirala je u ponedjeljak tvrdnje Sisačke biskupije da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve svojim nedolaskom bojkotirali ekumensko slavlje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, ustvrdivši da na njega nisu bili pozvani.

"Sisački paroh nije dobio poziv, ni u pismenoj ni u usmenoj formi", priopćili su iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, dematirajući izjavu biskupa Vlade Košića na subotnjoj misi za jedinstvo kršćana u sisačkoj katedrali.

Na misi su, uz Košića, sudjelovati biskup Evangeličke crkve Branko Berić, svećenik Makedonske pravoslavne crkve protojerej stavrofor Kirko Velinski, pastorica Evangeličke Crkvene općine u Kutini Elina Braz de Almeida i drugi. Košić je u svom govoru ustvrdio da će se "netko upitati kako to da nema predstavnika SPC-a na toj molitvi", da se sisački parosi nisu odazvali na molitvu iako ih je zvao povjerenik te da isto tako nijedan predstavnik pravoslavne crkve nije došao na molitvu za jedinstvo kršćana u Kutinu.

- Netko će upitati kako to da nema predstavnika SPC-a na ovoj molitvi? Nije bio nitko ni u srijedu u Kutini kod evangelika, premda smo čekali paroha stupovačkog i čak smo zbog njega mijenjali termin. I sisački parosi se ne odazivaju premda ih je naš povjerenik zvao. Ako su oni solidarni sa svojim vođama koji se služe lažima u odnosu prema nama, naš se ekumenski dijalog ne može nastaviti u iskrenosti i kršćanskoj ljubavi sve dok - rekao bih simbolično - Srbi usred Beograda ne postave spomenik Alojziju Stepincu jer je on spasio tisuće srpske djece u Drugom svjetskom ratu. Istinu treba priznati! Svakako nije kršćanski govoriti jedno, a misliti drugo, slikati se zajedno i grliti, a nastaviti širiti neistine o Katoličkoj Crkvi. Eto, to je na žalost naša situacija danas u Hrvatskoj, rekao je između ostalog Košić.

O bojkotu predstavnika SPC-a priopćila je nakon mise i Sisačka biskupija, izvijestivši da je svečanost u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa protekla bez predstavnika Srpske pravoslavne crkve, koji su, unatoč pozivu, bojkotirali zajedničku molitvu.

Iz Mitropolije zagrebačko-ljubaljanske poručili su da "ne razumiju iz kojeg izvora Košić crpi potrebu i energiju za kontinuirani verbalni napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:20